mwbrug

Wie dacht dat alleen in Nederland bruggen speciaal voor fietsers worden aangelegd, heeft het mis. Ook in andere landen wordt steeds meer fietsinfrastructuur gerealiseerd. De top 10 van mooiste fietsbruggen die we voor je hebben samengesteld bestaat dan ook niet uitsluitend uit Nederlandse constructies.

1. De Hovenring – Tussen Eindhoven en Veldhoven

Deze fietsbrug ontworpen door ipv Delft loodst je dankzij z’n unieke zwevende fietsrotonde op veilige hoogte langs een gevaarlijk kruispunt.

hovenring-featured
hovenring5
hovenring6
hovenring7
hovenring10
hovenring11

Foto’s van ipv Delft

2. Cykelslangen – Kopenhagen

Je kunt er pas een maandje overheen rijden: de gloednieuwe fietsslang die over water en tussen de gebouwen kronkelt. Fietsers hoeven nu niet langer hun fiets over trappen te sjouwen om te pendelen tussen de populaire wijken Vesterbro en Islandsbrygge.

3. De Nesciobrug – Tussen IJburg en Diemen

De fietsbrug vernoemd naar prozaschrijver Nescio is, met een lengte van 780 meter, de langste brug voor fietsers en voetgangers in Europa. De brug is ontworpen door Jim Eyre van het Londense bureau WilkinsonEyre in samenwerking met ingenieursbureaus Grontmij en Arup.

nesciobrug1

Fotograaf: S Sepp

nesciobrug2

Fotograaf: The botster

nesciobrug3

Fotograaf: The botster

nesciobrug4

Foto door: Fietsberaad

4. De Melkwegbrug – Purmerend

De Melkwegbrug over het Noordhollandsch Kanaal is ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau NEXT Architects en verbindt het historische stadscentrum van Purmerend met nieuwbouwwijk Weidevenne. Het bestaat uit twee kruisende delen: een twaalf meter hoog, boogvormig deel voor voetgangers dat een bijzonder uitzicht biedt over de stad en een lager deel dat daaronder door slingert voor fietsers en rolstoelers.

melkwegbrug1
melkwegbrug2

Fotograaf: Jeroen Musch

5. High Trestle Trail Bridge – Boone County, Iowa

In het midden van de Amerikaanse staat Iowa is een paar jaar geleden een 40 kilometer lange spoorlijn omgetoverd tot een verhard recreatiepad. Het stralende middelpunt: de 70 meter lange High Trestle Trail Bridge, die de dorpjes Madrid en Woodward met elkaar verbindt. De decoratieve structuren, die ‘s nachts blauw verlicht worden, simuleren het uitzicht vanuit een mijnschacht; dit was vroeger een belangrijk mijngebied.

hightrestle1

Fotograaf: Phil Roeder

hightrestle2

Fotograaf: Phil Roeder

hightrestle3

Fotograaf: Phil Roeder

hightrestle4

Fotograaf: Carol VanHook

hightrestle5

Fotograaf: Carol VanHook

hightrestle6

Fotograaf: Phil Roeder

hightrestle7

Fotograaf: Phil Roeder

6. Williamsburg Bridge – New York City

Toegegeven, ook metro’s en auto’s maken gebruik van deze brug. Maar we vonden de karakteristieke, rode kooi die het fiets- en voetpad omsluit toch echt wel het vermelden waard. De hangbrug die in 1903 gebouwd werd, overbrugt de East River en verbindt daarmee Manhattan met Brooklyn.

wburgbridge1

Fotograaf: Mon Zamora

wburgbridge2

Fotograaf: Daniel Schwen

wburgbridge3

Fotograaf: Mon Zamora

wburgbridge4

Fotograaf: Zefferus

7. Gateshead Millennium Bridge – Tussen Gateshead en Newcastle

De Gateshead Millennium Bridge is een fiets- en voetgangersbrug over de Tyne, die Gateshead met Newcastle verbindt. Het is de eerste kantelbrug ter wereld.

gatesheadmil1

Fotograaf: Paul Downey

gatesheadmil3

Fotograaf: Ronhjones

gatesheadmil2

Fotograaf: Mike1024

gatesheadmil4

Fotograaf: Piotr Zarobkiewicz

gatesheadmil5

Fotograaf: Piotr Zarobkiewicz

8. Sölvesborg brug – Sölvesborg, Zweden

In het Zuid-Zweedse Sölvesborg bevindt zich een enorm lange brug voor fietsers en voetgangers. De 756 meter lange Sölvesborg brug verbindt het centrum van de gemeente Sölvesborg met een nieuwbouwwijk. Het moderne design is ook ‘s nachts helder te zien dankzij het speciale led-verlichtingssysteem van designstudio Ljusarkitektur.

solvesborgbrug1

Fotograaf: Olof Thiel | via Designboom

solvesborgbrug2

Fotograaf: Olof Thiel | via Designboom

solvesborgbrug3

Fotograaf: Olof Thiel | via Designboom

solvesborgbrug4

Fotograaf: Olof Thiel | via Designboom

Sölvesborgsbron 5

Fotograaf: Olof Thiel | via Designboom

9. Kurilpa Bridge – Brisbane

Deze brug voor fietsers en voetgangers over de Brisbane River, van de hand van architectenbureau Cox Rayner en ingenieursbureau Arup, is in 2009 opgeleverd en verbindt het zuidelijke deel van de stad met het zakendistrict. Het is de langste brug ter wereld die gebruik maakt van een draagconstructie volgens het tensegrity-principe: ruimtelijke draagconstructies worden dankzij trekkende en drukkende componenten in balans gehouden. In het geval van de Kurilpa Bridge zijn dat kabels en masten die gezamenlijk voor een ultralichte doch zeer sterke constructie zorgen. In 2011 sleepte de brug de World Transport Building of the Year award binnen tijdens het prestigieuze Wereld Architectuur Festival.

kurilpa1

Fotograaf: Andrew Sutherland

kurilpa1b

Fotograaf: Pulv

kurilpa2

Fotograaf: Andrew Sutherland

kurilpa3

Fotograaf: Ash Kyd

kurilpa4

Fotograaf: Rae Allen

kurilpa5

Fotograaf: Paul Guard

kurilpa6

Fotograaf: Paul Guard

10. TQ2 bridge – Bristol

De volledig roestvrijstalen TQ2 bridge in het Britse Bristol, ontworpen door Niall McLaughlin Architects, glanst niet alleen overdag maar ook ‘s nachts door alle LED-lampjes die weggewerkt zijn in de met kleine gaatjes geperforeerde brug.

tq21

Foto door: Niall McLaughlin Architects

tq22

Foto door: Niall McLaughlin Architects

tq23

Foto door: Niall McLaughlin Architects

tq24

Foto door: Niall McLaughlin Architects

tq25

Foto door: Niall McLaughlin Architects

tq26

Foto door: Niall McLaughlin Architects

Deel
Tweet