Bergdekentje

bergdekentje 2

Foto’s met dank aan Bigert & Bergström

Dat de aarde door ons gedrag opwarmt, wordt tegenwoordig door bijna niemand die er enig verstand van heeft nog in twijfel getrokken. Maar wat we ertegen moeten doen, daar is helaas wat minder consensus over, hoewel de recente klimaattop in Parijs behoorlijk hoopvol stemt over de wil van landen om samen te werken om de opwarming in de toekomst terug te brengen.

Maar intussen blijft het ijs maar smelten. Ook de hoogste berg van Zweden, die net boven de poolcirkel ligt, heeft er last van. Het hoogste punt van Zweden, de zuidelijke top van de dubbeltoppige berg Kebnekaise, staat op het punt die status te verliezen aan de rotsige noordpiek van dezelfde berg.

Dekentje

Dat wilde het kunstenaarsduo Bigert & Bergström niet hebben. Om te voorkomen dat de hoogste piek van Zweden verder smelt, hebben ze hem ingepakt in een dekentje. Nou ja, een dekentje: het is een flinke lap isolerende deken van vijfhonderd vierkante meter.

De kunstenaars zijn al een aantal jaar bezig met het project, en ze hebben al meerdere zomers een vergelijkbare deken over de top heen gespannen om het smelten tegen te gaan. En het werkt: naar schatting hebben ze al zo’n 3 meter van de berg weten te redden.

Hoewel het smelten van de top een tragisch symbool is van het globale probleem, is dit project tegelijk een prachtig voorbeeld van onze menselijke veerkracht. Als we problemen niet kunnen voorkomen, dan vinden we wel kleinschalige oplossingen.

Bergdekentje

Deel
Tweet