maxresdefault (1)

Er kwam niet zo best nieuws van onze ruimtevarende vrienden van NASA deze week: het afgelopen jaar was officieel het warmste jaar ooit. Alweer, ja.

Sterker nog: het afgelopen jaar was met de grootste afstand ooit het warmste jaar ooit – de gemiddelde landtemperatuur lag in 2015 0,90°C boven het gemiddelde van de twintigste eeuw, waar het vorige record op 0,74°C lag. Dat is nogal een flinke temperatuurstijging, zeker als je bedenkt dat we net op de klimaattop in december hebben besloten om onder de grens van 2°C (de “gevarenzone”) te blijven. Wat dat betreft zijn we nu al bijna halverwege.

NASA maakte voor de gelegenheid bovenstaande animatie, die pijnlijk duidelijk de opwarmende trend van de afgelopen decennia weergeeft. “Klimaatverandering is de grote uitdaging van deze generatie,” zegt NASA-directeur Charles Bolden. Als we niet willen dat we steeds meer last krijgen van droogte, stormen, hongersnood en massamigratie, is het een uitdaging die we maar beter aan kunnen gaan.

Deel
Tweet