ghetto classic

‘Hoge cultuur’ zoals klassieke muziek, blijft een privilege van de blanke, welgestelde mens, lijkt het. Hoeveel grote klassieke musici komen er immers uit Afrika?

Maar waarom zou het zo moeten zijn? Het is niet alsof er in Afrika minder muzikaal talent zit. De belangrijkste factor voor succes lijkt eerder te zijn dat je vroeg in je leven met muziek in aanraking komt. En dat is precies wat het inspirerende Ghetto Classics-programma nu in Kenia doet.

Klassieke muziek in de ghetto

Het programma, dat onderdeel is van de Art of Music Foundation, geeft sinds 2009 kinderen in Korogocho, een van de grootste achterbuurten van de Keniaanse hoofdstad Nairobi, les in klassieke muziek.

De muzikale scholing van kinderen leert ze meer dan alleen muziek maken: ze krijgen ook belangrijke vaardigheden mee die ze later in het leven kan helpen. “We proberen deze kinderen zelfvertrouwen te geven – ze te leren dat ze kunnen bereiken wat ze willen en dat ze niet onderdoen voor anderen, ondanks hun achterstandspositie van het leven in een achterbuurt”, zegt Elisabeth Njoroge, projectleider van Ghetto Classics.

Met een beetje geluk vinden de kinderen van Ghetto Classics niet alleen een geweldige nieuwe hobby in de muziek, maar ook een manier om hun brood te verdienen.

Deel
Tweet