3

Afbeeldingen via Arup

Als het op de klimaatveranderingsproblemen aankomt, is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Maar het een sluit het ander niet uit. Terwijl we op internationaal niveau proberen de uitstoot van CO2 terug te dringen, is het zinnig om op meer lokaal niveau ook over oplossingen na te denken. Zelfs als die oplossingen eerder symptoombestrijding zijn dan het genezen van de ziekte.

Madrid ziet groen van de planten

Daarom is de oplossing die ze nu in Madrid hebben bedacht een prima idee, ondanks dat het misschien geen wonderen zal verrichten. In het kader van de voorbereiding op een toekomst met snikhete zomers en overstromingen als gevolg van zware regenval, heeft de stad miljoenen uitgetrokken om alles te bedekken met groen. Overal waar er ook maar een beetje plek is, worden zoveel planten en bomen geplant als er maar willen passen.

Madrid

Kleine bijdragen met een groot effect

Ook op daken en muren wordt groen geplant, wat moet gaan bijdragen aan de isolatie van gebouwen waardoor er veel energie bespaard kan worden. In eerdere tests in Madrid bleek een plantendek op de daken voor een temperatuurdaling van wel vier graden te kunnen zorgen.

Daarnaast helpt de begroeiing in de stad met het omlaag brengen van de algemene temperatuur doordat er meer schaduw op de straten valt, en doordat planten verdampt water loslaten waardoor de vorming van wolken wordt gestimuleerd. Als kers op de taart zorgt de vegetatie ook nog voor het opnemen van overtollig water, wat nuttig kan zijn bij overstromingen, en levert het een kleine bijdrage in de strijd van de stad tegen smog.

Een leefbare stad

De relatief kleine veranderingen zijn onderdeel van een groter project, zegt de directeur van de architectuurfirma die de plannen moet gaan doorvoeren tegen Factscoexist. Door de lage drempel zijn de veranderingen niet moeilijk om door te voeren, en samen kunnen de vele kleine maatregelen toch een flinke bijdrage leveren aan het leefbaar houden van een stad.

De stad trekt in 2016 4,2 miljoen uit voor de geplande werkzaamheden.

22

Deel
Tweet