dyslectieboek

read-316507_960_720

Vraag een willekeurig persoon op straat wat dyslexie is, en je hebt een kans van bijna honderd procent dat hij weet waar je het over hebt. Dyslexie – het moeilijk kunnen lezen – is een algemeen bekend fenomeen en vaak wordt er op scholen speciale aandacht aan besteed.

Maar hoe voelt het eigenlijk om te lezen als dyslect? Dat is iets wat mensen voor wie lezen automatisch gaat zich moeilijk kunnen voorstellen. Om hen wat meer begrip bij te brengen maakte de Zweedse ontwerper Viktor Widell onderstaande visualisatie.

gifdef

Zo is lezen met dyslexie, via

De ontwerper baseerde zich op de ervaringen van een vriendin met dyslexie. Lezen kan ze wel, geeft zij aan, maar het kost wel erg veel concentratie doordat de letters in haar ervaring constant van plek lijken te wisselen. Anderen ervaren hun dyslexie weer anders, bijvoorbeeld als het op en neer dansen van de letters.

Deel
Tweet