Beach_in_Sharm_el-Naga03

Volgens een onderzoek uit 2015 wordt er jaarlijks zo’n acht miljoen ton plastic in de oceaan gedumpt. Omdat niemand zich voor kan stellen hoe veel dit eigenlijk is, geef ik je hier een handige vergelijking: acht miljoen ton per jaar is hetzelfde als één vuilniswagen, die elke minuut op en neer rijdt naar het strand en daar zijn lading volledig in de zee dondert. En oh ja, het onderzoek verklapt verderop ook dat als het op het huidige tempo doorgaat, in 2025 een ton plastic per drie ton vis in de zee zal zitten. Zo. Dat is gezegd.

Goed nieuws

Maar er is ook goed nieuws: de natuur is terug aan het vechten. Een aantal Japanse wetenschappers heeft in een recent onderzoek een nieuw soort bacterie ontdekt die PET-plastic eet, een van de meest gebruikte plasticsoorten ter wereld.

Er zijn al eerder bacteriën ontdekt die deze plasticsoort eten, maar de ideonella sakaiensis 201-F6 (zo heet ‘ie) is de eerste die het dusdanig grondig doet dat het plastic bijna volledig verteerd wordt. Het enige probleem bij dit verhaal is dat het nogal lang duurt. In het onderzoek kostte het de bacteriënsoort zes weken om een stuk PET-folie ‘op te eten’. Hoewel dat nog te langzaam is om actief ingezet te worden, is het altijd nog stukken sneller dan de natuur, die PET maar moeilijk verteert.

Bacterie reageert op vervuilende mens

plastic-bottles-115082_960_720

Volgens Enzo Palombo, een professor in de microbiologie aan de Swinburne University, zou het best kunnen dat de ideonella sakaiensis 201-F6 de vaardigheid van het eten van plastic in recente jaren heeft opgebouwd, als reactie op het vele plastic in zijn omgeving. “Als je een bacterie in een omgeving stopt met alleen maar één bepaalde stof als voedsel, zal hij zich na verloop van tijd daaraan aanpassen. Ik denk dat we hier zien hoe de natuur ons nog kan verrassen, en hoe veerkrachtig hij kan zijn”, aldus Palombo tegen The Guardian.

Deel
Tweet