bg

Foto door Erik Lindvall / Sapir.se

De reis die vluchtelingen afleggen naar ons land, of andere landen in Europa, is niet bepaald gemakkelijk. Eerst moet ongedeerd de zee overgestoken worden, dan wacht een lange trip over het Europese vasteland, en vervolgens is het nog maar de vraag of je mag blijven, terwijl je dat vonnis afwacht in een niet altijd even comfortabel kamp.

Pas als dat alles achter de rug is, kunnen de vluchtelingen zich richten op hun volgende stap: integreren. Maar ook dat zal niet gemakkelijk worden. Het feit dat de vluchtelingen in het begin samen in een kamp zitten draagt niet bij aan het contact met de lokale bewoners: er wordt hooguit contact gemaakt met aanwezige vrijwilligers.

Welcome!

De nieuwe app Welcome! is van plan voorgoed af te rekenen met deze sociale omgangskloof, door als een soort op maat gebouwd sociaal netwerk te functioneren. De app is opgedeeld in de kopjes Vragen, Informatie, Evenementen en Chats, en legt zo een (digitale) brug tussen de ‘vreemdeling’ en de omwonende. Als het moment daar is kan er ook een privégesprek gevoerd worden met locals in de chatsectie.

about4

Informatie

Naast het sociale aspect zit er ook een goede dosis informatie over Zweedse regels, solliciteren, scholen en bijvoorbeeld zorgverzekeringen in de app verpakt, allemaal in de taal van de vluchteling zelf.

Integreren met een app

Volgens mede-ontwikkelaar Tobias Rosman wil de app het gat vullen tussen de ietwat afstandelijke hulp van de overheid (huisvesting en banen), en de sociale behoeftes van de immigranten.

Op dit moment is de app specifiek gericht op Zweedse vluchtelingen. Laten we hopen dat de ontwikkelaars dit concept snel internationaal zullen trekken, en zo een belangrijke bijdrage leveren aan het soepeler laten verlopen van de integratie van de vluchtelingen in de Europese landen.

Deel
Tweet