Brooklyn_Museum_-_Monk_Testing_Wine_-_Antonio_Casanova_y_Estorach

Volgens een nieuw onderzoek kan de wereldwijde stijging van temperatuur serieuze schade toebrengen aan de Franse wijnindustrie, vorig jaar nog de op een na grootste wijnproducent ter wereld. Het rapport meldt dat deze stijging tot nu toe weliswaar tot betere wijnen heeft geleid, maar voegt daaraan toe dat deze trend op de lange termijn niet positief zal uitpakken, en dat sommige wijnen misschien wel niet meer verbouwd zullen kunnen worden.

Chardonnay_grapes_harvested_from_Wykoffkopie

Steeds vroegere oogsttijd

Het rapport baseert zich op gegevens over de temperatuur, tijd van oogsten en kwaliteit van de druiven van 1600 tot 2007 en leerde daaruit dat de tijd van oogsten sinds 1980 twee weken naar voren is opgeschoven, ten opzichte van de gemiddelde oogsttijd die de afgelopen vierhonderd jaar hetzelfde was. Het rapport wijt die eerdere oogsttijd aan een stijging van de temperatuur en noemt daarbij dat Frankrijk in de twintigste eeuw 1,5 graden warmer is geworden.

Tot nu toe betere wijn

Ironisch genoeg heeft de stijging in temperatuur, en dus de vroegere oogsttijd kennelijk juist gezorgd voor betere wijnjaren dan ooit, meldt het rapport. De jaren 1990, 2005 en 2010 werden als ‘wijnjaren van de eeuw’ omschreven, terwijl 2005 en 2009 voor Bourgondië ‘uitzonderlijk goed’ waren.

Op de lange termijn slechte wijn

Helaas is dit slechts een tijdelijk gevolg, volgens het onderzoek. Wordt het té warm, dan wordt de wijn niet meer beter maar slechter. “2003 (een extreem warm jaar, -red.) was het jaar met de vroegste wijnoogst ooit”, zegt hoofdauteur Benjamin Cook tegen ATTN. “Je zou daardoor verwachten dat het ook een erg goed wijnjaar zou zijn, maar als je kijkt naar de kwaliteit van de wijn blijkt dat niet zo. Wij denken dat er een grens is, vanaf wanneer een vroege oogst geen positief resultaat meer geeft.”

Elizabeth Wolkovic, coauteur van het onderzoek, ziet een trend: “Als de hitte blijft aanhouden, zullen wijngaarden het niet bij kunnen houden.” Het slechte wijnjaar van 2003 is voor haar een duidelijke indicatie van waar we naar op weg zijn.

296-1248098124FCaC

Beroemde wijnen komen in gevaar

Het onderzoek noemt enkele bekende wijnstreken die effecten van de opwarming zullen ondervinden als de Elzas, Champagne, Bourgondië en Languedoc, en zegt daarbij dat de effecten op de lange termijn zo drastisch kunnen zijn dat Franse wijnbouwers gedwongen zouden worden te verhuizen.

Helaas klinkt verhuizen makkelijker dan het daadwerkelijk is: bepaalde unieke varianten zijn ontsproten aan de streek waar ze zich in bevinden; verhuizen zou onherroepelijk betekenen dat de smaak verandert, al is het maar een klein beetje. Voeg daarbij het feit dat de wijnsector nou juist bekend staat om zijn subtiliteit en precisie en je begrijpt waarom je bepaalde wijnen niet zomaar kan omzetten naar een ander gebied.

Hier komt nog bij dat de wijnsector in Frankrijk gereguleerd wordt door middel van regels die precies beschrijven wat voor druiven in wat voor hoeveelheid verbouwd mogen worden, en die maken het allemaal niet makkelijker voor Franse wijntelers.

2825393008_e32fb81022_o

Emancipatie in de wijnwereld

Dit hele verhaal is natuurlijk niet positief voor de Franse wijnsector, maar het zou wel goed nieuws kunnen betekenen voor andere regio’s, die misschien meer kans zullen krijgen om te integreren in een sector die vooralsnog sterk beheerst wordt door Italië, Frankrijk en Spanje, de top drie. AFP schrijft dat bijvoorbeeld Zuid-Engeland de nieuwe Champagne zou kunnen worden, en de bergen van centraal China het nieuwe Chili. “Als mensen bereid zijn Italiaanse varianten uit Frankrijk en Pinot Noir uit Duitsland te drinken, zullen we ons misschien aan de situatie aan kunnen passen”, aldus Wolkovich.

Deel
Tweet