Bonobo_sexual_behavior_1

Wij mensen draaien het leven op onze planeet aardig de nek om. Niet eerder stierven soorten in zo’n snel tempo uit sinds die keer dat die enorme meteoriet zo’n 66 miljoen jaar geleden een einde aan het dinosaurusfeestje maakte. Om in kaart te brengen wat er op het spel staat als we in dit tempo blijven doorgaan, zetten we in deze artikelreeks bijzondere soorten in de spotlights waarvan het binnenkort wel eens te laat zou kunnen zijn om ze nog te kunnen bewonderen.

Deze week:


De bonobo, de hitsige aap van de Congo

Dit hoopje ledematen en haar is niet zomaar een hoopje ledematen en haar. Dit is een groepje bonobo’s in volle glorie, chillend alsof hun leven er vanaf hangt. Diep in het hart van Centraal-Afrika, in de bossen van de Congo, leven nog een aantal van deze wonderlijke dieren in het wild. Ze hebben meer dan 99% van hun DNA gemeen met ons mensen, en zijn daarmee samen met de chimpansees onze dichtste familieleden van het dierenrijk. Alleen wijkt de bonobo op een belangrijk vlak af van ons en de chimps: seks.

Seks als oplossing voor ALLES

Bonobo’s hebben een sociaal leven waar zelfs de meest uitgesproken sekskanonnen onder de mensen een spreekwoordelijk puntje aan kunnen zuigen. De meest conservatieve bonobo is nog losser dan Mick Jagger. Maar echt.

Het hele sociale systeem van de bonobo hangt aan elkaar met seks. Waar wij mensen dingen doen als elkaar de hand schudden, ‘eet smakelijk’ zeggen of vechten, zien bonobo’s alleen maar kansen om te neuken. Komt er een nieuwe aap van buitenaf op de groep af? Pijpbeurt. Ontstaat er een ruzie tussen twee mannetjes? Lekker potje zoenen en met de geslachtsdelen tegen elkaar aan rupsen. Er is niets dat bonobo’s niet kunnen oplossen met een dosis casual seks.

Vredespijpen

Het belangrijkste gevolg van al dat gewip is dat er bijna geen conflict is onder de bonobo’s. Waar chimpansees geweld gebruiken om seks te krijgen, gebruiken bonobo’s seks om geweld te voorkomen, zoals de Nederlandse primatoloog Frans de Waal het prachtig verwoordde. Onder chimpansees en mensen vindt voortdurend geweld plaats: verkrachtingen, moord, kindermoord, oorlog tussen verschillende groepen. Bij bonobo’s is zulk gedrag nog nooit geobserveerd.

Girl power

love-monkey-bonobo-7

Een van de redenen dat het nooit uit de hand loopt in de bonobogemeenschap is dat de vrouwen er de orde houden. Hoewel de mannetjes groter zijn, zijn vrouwtjes dominant. Niet alleen omdat ze graag samen chillen en elkaar beschermen als er stront aan de knikker is, maar ook omdat ze hun vrouwelijke sekspowers in de strijd gooien om potentiële escalaties te ontmantelen.

Het gevolg is dat de mannetjes zich bijzonder vreedzaam gedragen, in tegenstelling tot hun geslachtsgenoten bij zowel mensen als chimpansees. Hoewel chimpansees en mensen zonder twijfel ook kunnen liefhebben en genieten van seks, hebben beide soorten ook een onmiskenbare duistere kant. Als chimpansees met elkaar in gevecht raken, is dat vaak een gevecht tot de dood. Bonobomannetjes vechten ook wel, maar de wil tot vechten valt al snel uit elkaar als de vrouwtjes aan komen rennen om seks met ze te hebben.

Eerlijk delen

Als er voedsel in een groep wordt gegooid, zullen chimpansees het als eerste verliezen van de meest dominante mannetjes in de groep. Wat er overblijft kan worden gegeten door de minder dominante mannetjes en de vrouwtjes en jonge chimps. Bij Bonobo’s gaat het anders: de vrouwtjes verzamelen het voedsel, er breekt een enorme orgie uit en alles wordt vervolgens vreedzaam verdeeld.

Stressvrij leventje

Al met al zorgt al dat vrije blije geseks ervoor dat het leven behoorlijk relaxed is voor een bonobo. Ze hebben weinig stress, veel sociale interactie, en had ik al gezegd dat ze de hele dag seks hebben? Hoewel veel van hun seksuele interactie vrij laagdrempelig en niet-orgasmisch is – denk aan wat tegen elkaar aan wrijven, korte penetratie, een klein beetje orale seks hier en daar – zijn bonobo’s een van de weinige soorten die met het gezicht naar elkaar toe de liefde met elkaar bedrijft, terwijl ze diep in elkaars ogen kijken.

Bonobo_sexual_behavior_1

Volgens mij kunnen wij mensen nog veel van ze leren.

Deel
Tweet