Scoresby-sund_view_hg

Het is niet leuk om in herhaling te vallen – en zeker niet als het gaat over een treurig onderwerp – maar er is deze maand wederom een record gebroken dat met de opwarming van de aarde te maken heeft. Dit keer is het Groenland dat in de dubieuze prijzen valt.

“We moesten onze modellen opnieuw nalopen om te kijken of er niet iets was misgegaan”, merkten de wetenschappers op, die hun ogen niet konden geloven bij het zien van de data. De gegevens van het Deens Meteorologisch Instituut (DMI) gaven namelijk aan dat al 12% van het oppervlak van Groenland is begonnen met smelten. Niet alleen is dat meer dan de 10% van het vorige record uit 2010, maar het smelten is ook nog eens een maand eerder begonnen dan dat recordjaar.

“Alles is aan het smelten”

“Zelfs behoorlijk hoog gelegen weerstations rapporteerden temperaturen ruim boven het vriespunt, soms zelfs tot 10°C”, zegt een van de wetenschappers die de metingen in Groenland beheert. Dat is absurd voor de tijd van het jaar: het smeltseizoen loopt normaal gesproken van juni tot september. “Alles is aan het smelten”, zegt een van de bewoners van de Groenlandse nederzetting Nuuk. Het is het zoveelste symptoom van het opwarmen van onze noodlijdende planeet.

Deel
Tweet