Screen Shot 2016-04-26 at 17.51.09

Een geslachtsoperatie is niet iets wat je zomaar doet. Als je je als man of vrouw duidelijk van het andere geslacht voelt, is het nog maar de vraag of je je daarvoor wilt laten opereren. Die ingreep is namelijk altijd zwaar en kan je geen honderd procent natuurlijk functionerende vagina of penis geven.

In de animatie hieronder kun je zien hoe een dergelijke operatie zich voltrekt. Waarschuwing: de ingreep ziet ingenieus uit maar de beelden kunnen als ongemakkelijk worden ervaren.

Bovenstaande ingreep is een man-naar-vrouw operatie waarbij de huid van de penis wordt gebruikt voor de vaginaschacht, en de eikel als clitoris. Er ontstaat dan een zogenaamde ‘neovagina’. Na de operatie zal de vagina ‘open’ gehouden moeten worden, omdat het lichaam de nieuwe vagina als een wond behandelt. Als het allemaal goed gaat kun je als transvrouw gewoon seks hebben en een orgasme krijgen.

Er wordt soms kritiek gegeven op mannen die zich vrouw voelen, of andersom, en die kritiek komt dan voort uit onbegrip. “Hoezo moet je het zo moeilijk maken? Kan je niet een knop omzetten en tevreden zijn met je lichaam?” Mocht jij mensen om je heen hebben die zo denken, laat ze dan dit filmpje kijken: de ingreep is zwaar, en het feit dat mensen zó ver gaan voor een geslachtsverandering geldt wat ons betreft als genoeg bewijs voor de oprechtheid van hun gevoelens.

Deel
Tweet