fbdakloos

In 2011 betrad de Italiaanse Roman Ostriakov stiekem een buurtsupermarkt in Genoa, om daarna ZONDER TE BETALEN weder te keren met een stukje worst en wat kaas. Helaas voor hem, had een steels meekijkende, toevallige passant hem al gesnapt. Hij werd aangehouden en kreeg in 2013 zes maanden cel.

Zes maanden?? Dat klinkt nogal pittig, voor wat kaas en een stuk worst. En dat dacht Ostriakov waarschijnlijk ook, want de zaak ging in hoger beroep. Vervolgens moest hij nog maar twee jaar wachten op een uitslag. Maar die bleek het wachten waard te zijn: “als je écht geen eten meer hebt, mag je stelen uit noodzaak”, aldus het hoogste gerechtshof van Italië.

De uitspraak is opmerkelijk, en wordt door diverse mensen geprezen wegens zijn humanitaire karakter. Het is echter niet zomaar altruïsme: de raad speelt in op de harde realiteit van het huidige Italië. Er zijn namelijk op dit moment veel arme mensen, en die groep groeit ook nog eens sterk.

Fijn om te weten toch? Dat er in deze steeds harder wordende samenleving toch nog een beetje medeleven met elkaar bestaat. Misschien, heel misschien, gaat deze uitspraak wel effect hebben op Europese of Nederlandse wetgeving… We gaan het zien. Denk – voor ons – in ieder geval even aan Ostriakov, als je straks soepeltjes een broodje kaas afrekent bij de Appie.

Deel
Tweet