8153336516_d5f4156e1d_b

Mocht je het nog niet gehoord hebben: de aarde is in een razend tempo aan het opwarmen. Dat is een probleem, want dat gaat op de lange termijn grote gevolgen hebben: de oceanen verzuren, veel zeeleven sterft uit, delen van de aarde worden zo warm dat ze onbewoonbaar worden (met veel vluchtelingen tot gevolg) en veel kustgebieden lopen gevaar om te overstromen. Niet chill, allemaal.

Maar het probleem is dat veel mensen er niet echt de ernst van inzien. Het is een langzame verandering, dus we raken steeds gewend aan de nieuwe norm, en merken eigenlijk niet echt dat er iets verandert, zoals een kikker blijft zitten in een pan water die je langzaam aan de kook brengt (wat overigens niet waar is, dus kikkers zijn slimmer dan wij?).

Om toch te proberen bewustzijn te scheppen en mensen tot actie te inspireren, geven wetenschappers de data over het klimaat op verschillende manieren weer om duidelijk te maken wat er aan de hand is. De meest recente, van de klimatoloog Ed Hawkins, blinkt uit in zijn simpliciteit. De animatie laat de globale temperatuur per maand zien sinds de industriële revolutie.

25426-k6p0ii

Deel
Tweet