DNA ding

Ben je trots op je afkomst? Ja? Maar weet je eigenlijk wel wat je afkomst precies is?

In deze video van een reisbureau worden heel diverse mensen geconfronteerd met hun échte afkomst. Waar ze eerst een beetje nationalistisch overkomen (“Ik kom uit Engeland, het beste land van de wereld”, “Ik heb het niet zo op de Duitsers”) wordt hun identiteit op de grondvesten aan het trillen gebracht door de uitslag van een DNA-test, die uitwijst waar hun voorvaderen vandaan komen.

Het blijkt al gauw dat nationale identiteit veel minder betekent dan de meeste denken. Het klinkt gezapig, maar het is niet voor niets een cliché dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Als iedereen zich daar wat meer van bewust was, dat we eigenlijk één grote gemengde bende zijn, dan zouden we misschien ook wel wat meer empathie voor elkaar kunnen opbrengen. Mooi zou dat zijn.

Het blijkt al gauw dat de meeste mensen meer wereldburger zijn dan ze zich misschien realiseren…
Deel
Tweet