god hates flags

gaynes

De tragedie in een Amerikaanse gaybar in Orlando, afgelopen weekend, is een treurige reminder dat homofobie nog altijd levend en wel is. Het gerucht dat de schutter, de 29-jarige Omar Mateen, zelf homoseksueel zou zijn, roept vragen op over de oorsprong van extreme homofobie. Kan de haat voor homo’s iets te maken hebben met weggedrukte gevoelens? Is sommige homofobie eigenlijk zelf-fobie?

Volgens de wetenschap is dat niet onwaarschijnlijk. Een onderzoek uit 2012, dat werd gepubliceerd in het vakblad Journal of Personality and Social Psychology, noemt de verbinding tussen de twee vrij stellig: “Homofobie is meer uitgesproken in individuen met een niet erkende aantrekking tot hetzelfde geslacht, die zijn opgegroeid met autoritaire ouders die zulke verlangens verboden.”

Het onderzoek vergeleek vier verschillende experimenten, uitgevoerd in Duitsland en de Verenigde Staten. Onder de onderzochte mensen bleek inderdaad een verband te bestaan tussen verborgen homoseksuele gevoelens en homofobe gedachten. Een van de mogelijke verklaringen voor dit verband, zegt hoofdonderzoeker Netta Weinstein, heeft te maken met de angst voor hun eigen gevoelens. “Mensen die zich identificeren als heteroseksueel, maar in psychologische testen een sterke aantrekking tot hetzelfde geslacht vertonen, voelen zich misschien bedreigd door homoseksuelen omdat die hen confronteren met hun eigen homoseksuele gevoelens.”

“In veel gevallen zijn dit personen die met zichzelf in strijd zijn”, voegt co-auteur Richard Ryan toe. Als dit conflict naar buiten wordt gekeerd, uit zich dat soms in homofobie of zelfs geweld. En het is misschien een aanname, maar je kunt je misschien ergens wel voorstellen dat hoe sterker en gewelddadiger de homoseksuele gevoelens worden onderdrukt, hoe explosiever het conflict naar buiten komt.

Het proberen te begrijpen hoe het mis heeft kunnen gaan in Orlando brengt niemand terug uit de dood. Maar misschien kan het ons wel een handvat geven voor hoe we om moeten gaan met mensen die zich negatief uiten tegenover homoseksualiteit.

Deel
Tweet