Autogordels2

Hoe krijg je mensen zo ver dat ze hun gordel dragen in de auto?

Als het aan de Noord-Ierse National Safety Council ligt, is het antwoord: jaag ze de stuipen op het lijf. In het kader van een campagne voor verkeersveiligheid lieten zij in 2001 een campagnespotje produceren dat in alle schokkende heftigheid laat zien wat er kan gebeuren als je bij een auto-ongeluk geen gordel draagt. Niet alleen met jou, maar ook met de andere inzittenden.

Nu ook in Zuid-Afrika

De campagne was een groot succes: in de periode van 2001 tot 2007 wist het land volgens het ministerie het autogordelgebruik te verdubbelen. Het mag daarom geen wonder heten dat een nieuwe campagne in Zuid-Afrika een remake van het filmpje heeft laten maken. Maar dan nieuwer, beter toegespitst op de Zuid-Afrikaanse situatie, en meer gefocust op het menselijke verhaal.

Of de campagne net zoveel succes zal behalen in Zuid-Afrika weten we niet, maar het is te hopen dat het filmpje wat meer bewustzijn kan scheppen voor het feit dat je bij een ongeluk een levensgevaarlijke menselijke kanonskogel wordt als je je gordel niet omhebt. Het zou de wegen heel wat veiliger kunnen maken.

Deel
Tweet