gendermachine

Hoe graag we soms zouden willen dat het anders was, het leven en de wereld zitten complex in elkaar. Zo blijken dingen die we lange tijd als een simpele kwestie hebben gezien, toch steeds duidelijker een hoop complexer in elkaar te zitten dan we dachten.

Geslacht bijvoorbeeld. Waar we eerst altijd dachten in een simpele scheiding van man versus vrouw, met een net lijntje ertussen, wordt het steeds duidelijker dat het antwoord op de vraag ‘welk geslacht ben je’ voor veel mensen veel complexer is dan dat. Een lastige kwestie, vooral als je er als persoon die niet netjes binnen de standaardkaders valt, niet in begrepen voelt door de rest van de samenleving.

De onderstaande video gebruikt de analogie van een speelgoed bouwende machine om dit probleem, en de onbenulligheid van het verbeten vasthouden aan binaire geslachtsidentiteiten, te illustreren. Het is een hele lieve boodschap aan iedereen die zich een beetje anders voelt: je bent geen kapot speelgoedje. We moeten gewoon de machine beter leren begrijpen.

Deel
Tweet