golf course

Hoewel de apartheid officieel in de jaren negentig is afgeschaft, bestaat er in Zuid-Afrika nog wel degelijk segregatie. Niet per se op ras, maar vooral op welvaart – hoewel dat in de praktijk veelal op hetzelfde neerkomt. Vooral in de grote steden zoals Johannesburg en Kaapstad is de welvaartsverdeling sterk te zien in het landschap en de architectuur.

De Zuid-Afrikaanse fotograaf Johnny Miller brengt deze moderne scheiding indringend in beeld met zijn dronefotografieproject Unequal Scenes. De luchtfoto’s laten duidelijk zien dat de grens tussen arm en rijk niet alleen een culturele, maar een duidelijk zichtbare fysieke barrière is.

“De verschillen in hoe mensen leven zijn vaak moeilijk te zien vanaf de grond”, zegt Miller op zijn website. “Het mooie aan vliegen is dat je dingen in een nieuw perspectief kunt zien – dat je de dingen kunt zien zoals ze echt zijn. Van bovenaf, van een paar honderd meter hoogte, zie je plotseling een ongelooflijke ongelijkheid in het landschap. Sommige buurten zijn specifiek gebouwd met een scheiding in het hoofd, bij andere buurten is het zo gegroeid.”

Zie hieronder een greep uit Millers werk, en bekijk de website van Unequal Scenes voor meer.

unequal 4

unequal2

unequal 5

unequal 6

Deel
Tweet