Screenshot 2016-07-22 16.01.39

Stel, je bent een meisje dat voor de eerste keer menstrueert. Allemaal heel spannend enzo, maar het kan eigenlijk nog een stuk ingrijpender als je bedenkt wat ze in sommige gebieden van Zuid-Malawi doen: daar is het vrij normaal om na dit moment seksueel ‘gereinigd’ te worden. Dat komt erop neer dat je drie dagen achter elkaar verplicht met een volwassen man naar bed moet, die daar speciaal voor betaald krijgt.

Hyena’s

Deze mannen worden ‘hyena’s’ genoemd, en zuiveren vrouwen bij allerlei gelegenheden – wanneer ze een miskraam heeft gehad bijvoorbeeld, of nadat haar echtgenoot is overleden. Pas als ze met een hyena naar bed is geweest, mag de weduwe haar man begraven.

Eric Aniva uit Malawi is zo’n hyena. Hij woont in het dorp Nsanje, waar hij werd geïnterviewd door BBC-journalist Ed Butler. Met hoeveel vrouwen Eric in totaal naar bed is geweest wist hij niet meer – na de honderd was hij de tel kwijtgeraakt. Wel vertelt hij dat het vooral gaat om meisjes die nog naar school gaan, en dat ze het fijn vinden om hem als hyena te hebben. “Ze zijn trots, en vertellen aan anderen dat ik iemand ben die weet hoe je met vrouwen om moet gaan.”

Dat zegt Eric wel heel leuk, maar de meisjes die Butler spreekt denken er toch iets anders over. “Ik had geen keus, ik moest het doen voor mijn ouders,” vertelt ene Maria bijvoorbeeld. “Als ik zou weigeren, dan wordt mijn familie getroffen door allerlei ziektes. Ik was bang.”

‘Aan het minderen’

Het wordt nog iets kwalijker als je bedenkt dat Eric HIV-positief is, en eigenlijk zelf juist degene is die ziektes verspreidt – zeker omdat het gebruik voorschrijft dat je geen condoom mag gebruiken. Vindt hij dat niet een beetje gek? Ja, geeft hij opeens toe, dus is hij “aan het minderen.” Hij doet zelfs zijn best om er helemaal mee te stoppen.

Eric heeft twee vrouwen, die allebei door hem gereinigd zijn. Een van hen, Fanny, zegt de traditie te haten, en benadrukt dat het helemaal niet haar eigen keuze was om met hem naar bed te gaan. Ze hebben samen een dochter, en Fanny moet er niet aan denken dat haar kind ook ooit gereinigd wordt. Eric zelf trouwens ook niet: “Ik vecht ervoor om een einde te maken aan dit vreselijke ritueel.”

Huh? Dus hij bevecht iets dat hij zelf in stand houdt?
“Nee. Ik stop er nu echt mee.”

_90478500_malawi_districts_624b

Kaart via BBC

Deel
Tweet