vieze waterflesjes

Het is goed voor het milieu, bedenk ik me altijd als ik een tonicfles voor de zoveelste keer bijvul met water uit de kraan. Ik heb er altijd een paar in de koelkast staan, tot grote ergernis van mijn huisgenoten als die hun gin weer eens per ongeluk aanlengen met een plens water. Sorry jongens, maar ik ben bezig de wereld te redden.

Ik vind het erg goed van mezelf altijd, en laat zoals je ziet geen gelegenheid voorbijgaan om mezelf hierover op de borst te kloppen. Maar er is iets waar ik nog niet eerder bij stil heb gestaan: weet je wel hoe ranzig die flessen eigenlijk worden? Een hergebruikt waterflesje is gemiddeld meer vergeven van bacteriënkolonies dan een wc-bril. En dat zijn lang niet allemaal onschuldige bacteriën.

waterflesjes

Uit onderzoek van de site Treadmillreviews blijkt dat een hergebruikt flesje met een schroefdop zo’n 150.000 bacteriënkolonies per vierkante centimeter kan bevatten, wat ruimschoots meer is dan de relatief verrassend schone wc-bril (rond de 25 kolonies per vierkante centimeter). Hoewel het afgekluifde speeltje van je hond wel wat viezer is dan een wc-bril, is ook deze nog enorm veel schoner dan dat gore flesje waar ik steeds aan zit te lurken. Misschien is het tijd om daar eens mee op te houden.

Het beste advies, als je toch plasticbesparend bezig wil blijven, is om een roestvrijstalen fles te gebruiken en die regelmatig even door de vaatwasser te halen of met de hand af te wassen. Of gewoon stoïcijns blijven denken dat wat bacteriën op z’n tijd wel goed zijn voor je weerstand.

Deel
Tweet