pexels-photo-39844

Stel, van de ene dag op de andere verdwijnt plotseling onze hoofdstad spoorloos van de aardbol. Welk effect heeft dit dan op ons landje? Zou Amsterdam gemist worden? Waarschijnlijk zullen sommigen stiekem feestvieren dat 020 er niet meer is, terwijl anderen hun prachtige hoofdstad rouwig zullen missen. En wat zou er met onze economie gebeuren? Zou Nederland er economisch door instorten, als onze hoofdstad er niet meer zou zijn?

Het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek was er wel benieuwd naar, en zette op een rijtje voor welk percentage van het Bruto Binnenlands Product de Europese hoofdsteden verantwoordelijkheid zijn. Wat blijkt: Nederland kan – vergeleken met andere Europese landen – prima af zonder al die koffiedrinkende hipsters en opscheppende yuppen.

Maar het kan nog erger: kijk bijvoorbeeld naar Berlijn, misschien nog wel een hipsterigere hoofdstad dan de onze. Volgens de cijfers zou Duitsland er zelfs economisch op vooruit gaan als Berlijn er niet meer zou zijn. Trek uit die informatie de conclusie die je wilt…

Nederland zonder Amsterdam

Deel
Tweet