3208368220_6131694875_b

Allan Foster / CC BY-NC-ND 2.0

Het is nooit leuk om verkouden te zijn, maar als het een koude winterdag is en je knus binnen zit met een hete mok thee, een dikke sjaal en een Netflix-account, dan is dat ook weer geen ramp. Eigenlijk hoort het ook gewoon een beetje bij de winter.

In de zomer daarentegen, zit niemand erop te wachten om maar een beetje thuis te zitten snotteren. Dat is gewoon kut. Maar uitgerekend dan duurt verkoudheid het langst, volgens Dr. Bruce Hirsch, die infectieziekten onderzoekt aan de North Shore University Hospital in Manhasset (New York). In de zomer zou het bovendien een grotere kans hebben om snel terug te keren.

De belangrijkste reden hiervoor is volgens Hirsch dat er in de zomer een ander virus op de loer ligt dan in de winter, namelijk het enterovirus. En dat is geen leuk virus. Het levert je niet alleen een droge keel en hoofdpijn op, maar in het ergste geval ook diarree en huiduitslag. Verder kom je op relatief meer plekken terecht waar je gebruikte lucht inademt, zoals gebouwen met airconditioning, of vliegtuigen als je een verre reis maakt. Dat laatste kan de verkoudheid nog langer in stand houden.

Dus nee, het hoeft geen hooikoorts te zijn als je tussen de barbecuetjes en de festivals door met een natte neus rondloopt. Het is de verkoudheid die je vakantie probeert te vergallen.

Deel
Tweet