couple-1363959_1920

Wanneer een vrouw erachter komt dat haar man vreemd is gegaan, en hij met smoesjes aankomt als “Het ging per ongeluk” en “Het betekende echt niets,” dan is dat eigenlijk best slim van hem. Wanneer we het hebben over vreemdgaan, dan zijn er namelijk grote verschillen in wat mannen en vrouwen er precies erg aan vinden. Heteroseksuele vrouwen vinden het vooral erg als hun partner emotioneel vreemdgaat – wanneer deze iets voelt voor een ander, zonder dat er seks bij in het spel is.

Ze vinden dit erger dan wanneer een man alleen fysiek vreemdgaat – waarbij wél seks heeft plaatsgevonden, maar wat verder op emotioneel vlak weinig voorstelt. Niet dat dat het slippertje er dan opeens niet meer toe doet, maar als de man dan tóch een verklaring moet geven, dan kan hij het maar beter gooien over de fysieke boeg. Pure kansberekening.

Mannen vinden fysiek vreemdgaan erger

Al deze wijsheid komt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in Archives of Sexual Behaviour, waarvoor bijna 64.000 mannen en vrouwen een enquête moesten invullen. Bij heteroseksuele mannen werkt het volgens de uitkomst precies andersom: zij vinden het juist erger wanneer een vrouw fysiek vreemdgaat. Dus ja, het zou misschien tóch wel zo kunnen zijn dat mannen seks belangrijker vinden dan vrouwen.

Hoe zit het dan met homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen? Daar kunnen we kort over zijn: bij de mensen met deze seksuele voorkeuren waren de verschillen niet of nauwelijks significant te noemen. Hóe iemand vreemdgaat lijkt er voor de niet-heteroseksuelen weinig toe te doen, dat het gebeurt is al vervelend genoeg.

Deel
Tweet