scorpion-prison2

Screenshot, via

In een nieuw rapport van Human Rights Watch wordt de situatie in de Egyptische gevangenis Scorpion Prison beschreven, en die is niet best. Want terwijl vakantiegangers piramiden en de sfinx bekijken in Gizeh, worden er een paar kilometer verderop gevangenen ernstig mishandeld.

Contactverbod

Zo ongeveer alles is verkeerd aan deze gevangenis. Gevangenen mogen soms maandenlang geen contact met de buitenwereld hebben. En dat is niet alleen erg omdat ze dan hun familie en vrienden niet kunnen zien, maar ook omdat een eerlijk rechtsproces zo onmogelijk wordt gemaakt – ze mogen in die maanden ook niet met hun advocaat spreken.

Het verbod op bezoek heeft ook een ander naar gevolg. In de gevangenis is weinig gezond voedsel en medicijnen aanwezig, wat normaal gesproken door familie zou kunnen worden meegenomen. Maar dat kan dus niet, waardoor al zes gevangenen aan dit probleem zijn overleden.

Geen basisvoorzieningen

In het rapport vertellen familieleden van gevangenen dat Scorpion Prison eigenlijk nauwelijks basisvoorzieningen aanbiedt: de gevangenen hebben geen matrassen, zeep, tandpasta, boeken of kranten. Door de slechte hygiëne hebben gevangenen met regelmaat last van huiduitslag en infecties. Die worden vervolgens niet genezen, want zelfs áls medicijnen kunnen worden gebracht door de familie, gooien bewakers de medicijnen weg ‘omdat ze geen medicijnen kunnen toestaan die niet in de gevangenisapotheek worden verkocht’. En ook als ze naar het ziekenhuis willen, wordt dat niet toegestaan.

Mishandeling

Vrij erbarmelijk tot dusver, maar het gaat nóg een stapje verder: de gevangenen van Scorpion Prison worden ook flink mishandeld. Ze worden in een extreme isoleercel gestopt waar helemaal niks is – geen elektriciteit, geen water en geen wc. Alleen een bewaker die ze geweld aandoet. Er is beeldmateriaal van gevangenen die op de grond moeten liggen terwijl ze geslagen en getrapt worden.

Einde nog niet in zicht

Human Rights Watch heeft het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken op 12 augustus al ingelicht over alles wat er verkeerd gaat in Scorpion Prison, maar tot dusver nog zonder reactie. In de brief eisen ze dat de gevangenis zo snel mogelijk wél zal moeten voldoen aan de Egyptische en internationale wetgeving. Laten we hopen dat dit ook daadwerkelijk snel lukt.

Hieronder een video van Human Rights Watch waarin ook familieleden hun verhaal vertellen:

Deel
Tweet