1232025852_c40897e68e_b

Hiroo Yamagata / CC BY-SA 2.0

Hier wordt het niet bepaald gewaardeerd als iemand in slaap valt op de werkvloer, maar in Japan kijkt niemand er van op als iemand achter zijn bureau of tijdens een vergadering even een dutje doet. Ze hebben er zelfs een woord voor: inemuri. Zolang iemand aanspreekbaar is en reageert als het echt nodig is, wordt het helemaal niet vreemd gevonden om tien minuten, een half uur of zelfs een uur van de wereld te zijn.

Bewijs dat je hard werkt

Wat koffie is voor ons, is inemuri voor Japanners. Waar je bij ons aan het aantal lege koffiekopjes of onbeantwoorde e-mails kunt zien hoe druk iemand het heeft, is daar een dutje het bewijs dat iemand hard werkt. En hard werken is een van de hoogste doelen in de Japanse samenleving. Dus als je zo moe bent van het werken dat je ogen onvrijwillig dichtvallen, hoef je dat niet tegen te houden: het is juist een soort prestatie.

Tegelijkertijd wordt inemuri niet van iedereen even makkelijk geaccepteerd. Oudere werknemers en managers komen er altijd wel mee weg, maar als je net nieuw bent bij een bedrijf, wordt er eigenlijk wel van je verwacht dat je je een beetje inhoudt. Als je helemaal onderaan de hiërarchie van een bedrijf staat kan het zelfs de vreemde situatie opleveren dat je baas tijdens een een-op-een gesprek in slaap valt. Maar goed, dan kun jij ook gelijk een dutje doen. Er let toch niemand op.

Weinig nachtrust

Gezien deze gewoonte is het weinig verbazend dat Japanners over het algemeen veel korter slapen dan de rest van de wereld. Inwoners van Tokio slapen zelfs maar vijf uur en 44 minuten gemiddeld per nacht. En een werkweek van 50 uur is ook niet ongewoon. Dat ze daar soms hun ogen (noodgedwongen) dicht mogen doen op de werkvloer is dus eigenlijk niks om jaloers op te zijn.

Deel
Tweet