pregnant-governors-3

Van Mark Rutte is wel eens gezegd dat hij lesbisch is, maar op een zwangerschapsbuikje heeft niemand hem ooit kunnen betrappen. In Japan is dat een ander verhaal – daar hebben drie mannelijke gouverneurs recent ondervonden hoe het is om te leven als een vrouw die zeven maanden zwanger is.

Dit deden ze voor de zogeheten Kyushu / Yamaguchi Work-Life Balance Campaign. Kyushu en Yamaguchi zijn twee Japanse prefecturen (een soort provincies) waarin mannen nogal weinig in het huishouden doen – zeven keer zo weinig als hun vrouwen, volgens het International Social Survey Programme. Dus daar moest wat aan gedaan worden.

7.3 kilogram

De gouverneurs droegen een soort jasjes in de vorm van een zwangere buik, met een gewicht van 7.3 kilogram. Ondertussen liepen ze een dag door de stad en deden ze boodschappen. Dat viel niet bepaald mee, want ook activiteiten als traplopen en schoenen aantrekken vonden ze al een hele opgave.

Natuurlijk komt er nog veel meer kijken bij een zwangerschap, maar je moet ergens beginnen. De mannen hadden hier al moeite mee – kan je nagaan wat er gebeurt als ze dit maandenlang moeten volhouden tot aan de bevalling.

Ook een idee voor Nederland?

In Nederland lijken mannen een groter aandeel te hebben in het huishouden, als is het ook hier nog zeker niet gelijkwaardig verdeeld. Zelf lijkt het me sowieso al fijn om mensen als Mark Rutte, Diederik Samsom en Sybrand van Haersma Buma – vooral Sybrand van Haersma Buma – in rare pakjes te zien rondlopen, en nu is daar eigenlijk nog een urgente reden voor ook. Dus geef het goede voorbeeld jongens, een zwangerschapsjasje is zo gemaakt!

Bekijk hieronder de campagnevideo:

Deel
Tweet