jeans-564089_1920

Je kunt je kleding net zo lang dragen tot de laatste naden van je broek helemaal zijn afgeragd, maar wat ook kan is dat je het vlak voor dat moment schenkt aan het goede doel. Ben jij verlost van je bijna afgeragde broek, en is iemand in een derdewereldland er ook nog blij mee.

Althans, dat denk je. Veel derdewereldlanden komen in werkelijkheid juist om in de gedoneerde kleding uit welvarende landen als Nederland, zonder dat ze hier daadwerkelijk iets mee kunnen.

Vuilnisbelten vol kleren

In sommige landen is de aanvoer van gedoneerde kleding zo extreem dat er een woord voor bestaat. Zoals in Haïti, waar tweedehands kleding uit andere landen ‘pepe’ wordt genoemd. 90 procent van alle kleding die daarheen wordt verscheept, belandt op enorme vuilnisbelten die alleen bestaan uit textiel. Omdat het meestal niet biologisch afbreekbaar is, ligt het daar zo’n 200 jaar giftige gassen uit te stoten.

Verkoop aan handelaren

En wat gebeurt er met de andere tien procent? Hoewel over het algemeen wordt gedacht dat de kleding gratis wordt uitgedeeld aan mensen die het nodig hebben, wordt het in werkelijkheid vaak verkocht aan handelaren. En die verkopen het op hun beurt weer voor een schijntje op de markt. Omdat de lokale kledingproductie niet kan concurreren met de lage prijzen van gedoneerde kleding, is die hele markt in veel derdewereldlanden daarom volledig in elkaar gestort.

Ook Sympany, de organisatie achter kledingcontainers in Nederland waar jij je kleding in dumpt, maakt zich daar schuldig aan. De opbrengst van de verkochte kleding gaat wel naar lokale projecten, maar als daardoor de hele kledingindustrie (en daarmee werkgelegenheid) wordt vernietigd is dat natuurlijk wat minder mooi dan het in eerste instantie klinkt.

Fast fashion

Daarbij gooien we meer kledingstukken weg dan ooit. Dat komt door een fenomeen dat ook wel fast fashion wordt genoemd: relatief goedkope kleding die snel weer uit de mode raakt, zoals kleding van de winkelketens H&M en Primark. Uit onderzoek blijkt dat veel jonge consumenten vooral fast fashion kopen, ondanks dat het niet bepaald tot de meest duurzame kleding behoort.

Je kunt zelf je steentje bijdragen door duurzamere kleding te kopen die op een eerlijke manier is geproduceerd, en die zo lang mogelijk te dragen. Dus niet dat je dat eerst zo leuke truitje alweer in de container gooit als de wintercollectie er alweer bijna aankomt. Ook tweedehands kledingwinkels zijn natuurlijk een goede oplossing.

the-true-cost

Still uit The True Cost

Als je meer wilt weten over fast fashion en de fabrieksmedewerkers die hier de dupe van zijn, kunnen we je aanraden om de documentaire The True Cost eens te kijken (ook beschikbaar op Netflix). Het zou best goed kunnen dat je daarna bepaalde winkels besluit te boycotten.

Deel
Tweet