Screenshot, via

Screenshot, via

In staat zijn om doven en slechthorenden hun gehoor terug te geven is voorlopig toekomstmuziek, maar dat wil niet zeggen dat er geen manieren zijn om ze er toch nog een beetje van te kunnen laten genieten. Een innovatie als het Sound Shirt kan bijvoorbeeld uitkomst bieden – een technologische innovatie die ontstaan is door een samenwerking van de ontwerpstudio CuteCircuit en de Junge Symphoniker Hamburg.

Tijdens een concert kan het shirt via microfoons de geluiden ontvangen van acht verschillende instrumenten. Het geluid van die microfoons wordt omgezet in data, die het shirt vervolgens omzet in trillingen. Ieder instrument heeft een eigen plek op het shirt. Zodra er dus geluid van bijvoorbeeld een viool is, gaat het shirt synchroon met het geluid van de viool op de armen trillen.

Zo kunnen doven en slechthorenden toch muziek waarnemen – zij het met een ander zintuig. Hoe ze dat ervaren, kun je zien in de video hieronder:

Deel
Tweet