restaurant-449952_1280

Je hele leven rondlopen in een verkeerd lichaam is één ding. Maar als je na je geslachtsoperatie wordt gediscrimineerd op de arbeidsmarkt, kom je als transgender weer in een nieuwe, maar daardoor niet minder oneerlijke situatie terecht.

Vorig jaar verscheen dit rapport, afkomstig van meerdere Amerikaanse organisaties die zich inzetten voor de rechten van transgenders. Daarin stond onder andere dat Amerikaanse transgenders weliswaar gemiddeld hoger opgeleid zijn dan niet-transgenders, maar wel twee keer zo vaak werkloos. En van de transgenders die wél een baan hadden gaf maar liefst 78% aan dikwijls op het werk gediscrimineerd te worden.

Soortgelijke, recente cijfers ontbreken in Nederland, maar ook hier valt op dit vlak nog genoeg winst te behalen. Niet lang geleden dienden D66, PvdA en Groenlinks nog een voorstel in om de rechten van transgenders en andere seksuele minderheden beter te beschermen.

Positieve werkomstandigheden

In Californië geeft de California Restaurant Association het goede voorbeeld, door het California Transgender Workplace Project op te starten: het doel is om positieve werkomstandigheden voor transgenders te scheppen, zowel door werkgevers (restaurants dus) te onderwijzen hoe ze om moeten gaan met de problemen die deze inclusiviteit met zich meebrengt, als door ze daadwerkelijk in contact te brengen met werkloze transgenders.

Michaela Mendelsohn, de initiatiefnemer van dit project en zelf een transvrouw, had het geluk om bevriend te zijn met het hoofd van de restaurantassociatie, Jot Condie. Laatstgenoemde zei tegen NPR dat het deze vriendschap was die haar bewust maakte van het probleem. “Ik besef me nu waar ze echt doorheen gaan. Dit gaat om burgerrechten.”

Een vriendendienst dus, maar wel eentje die veel verder reikt dan alleen één vriendschap.

Deel
Tweet