Foto: Vic, via Flickr, CC BY 2.0

Foto: Vic, via Flickr, CC BY 2.0

Huisartsen hebben het soms zwaar te verduren. Dan heeft een patiënt weer eens iets raars gehoord in het nieuws, en vraagt ‘ie doodsbenauwd of het niet heel ongezond is om eieren te eten – “Het is namelijk dus gewoon de menstruatie van een kip!” – waarop de dokter zegt dat het allemaal wel meevalt. Een ei hoort erbij, het is prima.

Er zijn genoeg mensen naar de huisarts gaan voor dingen die eigenlijk vanzelf wel weer over gaan, en waar de huisarts in kwestie dus weinig aan toe kan voegen. Ook zijn er mensen die de huisarts vragen om hun angsten weg te nemen – niet in de laatste plaats daarom hebben twee Nederlandse huisartsen een tijdje terug het platform Dokter Media opgericht, waarop medische nieuwsberichten worden geduid en genuanceerd. Scheelt toch weer een paar doktersafspraken.

De domste redenen ooit

Dat er soms gekke misverstanden plaatsvinden in de dokterskamer, werd gisteren maar weer eens duidelijk toen op Reddit de volgende vraag gesteld werd: “Zeg, dokters. Wat is nou de domste reden waarom er ooit een patiënt bij je langs is geweest?” Hieronder een korte greep uit de antwoorden:

“Mijn moeder nam me mee naar de eerste hulp omdat ze dacht dat ik een bloedvergiftiging had. In werkelijkheid was het de punch die ik eerder die dag had gedronken, en wat nog op mijn been zat. De verpleegster poetste het schoon en ik was genezen.”

“Ik werd om twee uur ‘s nachts opgebeld door een vrouw die zei dat haar dochters scheet heel slecht rook.”

“Iemand ging met zijn zoon naar de dokter, omdat hij uitslag op zijn rug had. Pas in de spreekkamer werd duidelijk dat de uitslag precies hetzelfde patroon had als de mat in hun jacuzzi.”

“Er kwam eens een man binnen met een nogal blauw lichaam. Hij had geen idee hoe het kwam, en werd er helemaal gek van. Bleek dat hij net nieuw beddengoed had gekocht – blauw beddengoed.”

“Er kwam een keer een man bij de spoedeisende hulp omdat hij homo was.”

“Iemand wilde behandeld worden omdat een app op zijn iPhone hem vertelde dat zijn slaap van slechte kwaliteit was.”

En deze is eigenlijk best schattig:

“Er kwam een klein kind binnen, dat huilde omdat hij dacht dat hij zijn nichtje had bezwangerd. Ze hadden tien seconden in elkaars ogen gekeken, en hij dacht dat dat genoeg was om haar zwanger te maken.”

Deel
Tweet