Beeld: Ayako Hoshino, op Vimeo

Beeld: Ayako Hoshino, op Vimeo

De Japanse kunstenaar Chie Hitotsuyama groeide op in Fuji, waar ze vaak te vinden was in de papierfabriek van haar opa. Daar zag ze al hoe fabriekswerkers kleine spulletjes maakten van papierafval. Jaren later doet ze iets soortgelijks, alleen dan (hoogstwaarschijnlijk) veel mooier: van oude kranten maakt ze levensechte sculpturen van wilde dieren.

Bedreigde neushoorns

De inspiratie voor deze dierenserie ligt ook in Zambia, waar Hitotsuyama in 2007 een zwaargewonde neushoorn tegen het lijf liep. De hoorn was verwijderd – vermoedelijk door toedoen van de mens, zo vertelde een plaatselijke ranger. Het kwam geregeld voor dat neushoorns hier zelfs voor vermoord werden.

Het eerste dier dat Hitotsuyama in elkaar zette, was dan ook een neushoorn. En snel volgden er meer. In feite bestaan de dieren uit opgerolde stukjes krant, die strak aan elkaar gelijmd zijn. Hoe dat eruitziet, kun je zien in de korte documentaire hieronder:

Deel
Tweet