biotope-237929_640

De planeet is zodanig veranderd dat we volgens een groep geologen in een nieuw tijdperk zijn beland: het Antropoceen. Daarmee zou er een einde komen aan het Holoceen, het geologische tijdperk dat 11.700 jaar geleden de laatste IJstijd opvolgde.

Het voorvoegsel ‘antropo’ is afgeleid van het Oudgriekse woord anthropos, dat ‘mens’ betekent. De naam zegt het dus al: wij mensen hebben zo’n enorme invloed op het klimaat en de atmosfeer dat daardoor een nieuw geologisch tijdperk is aangebroken. Wat de impact van de mensheid op de aarde nou precies is, heeft het WWF uiteengezet in een nieuw rapport, genaamd het Living Planet Report. En inderdaad, de resultaten zijn niet rooskleurig te noemen.

1,6 planeet nodig

Volgens het rapport vraagt de mensheid al sinds 1970 meer van de aarde dan het kan bieden. En sindsdien stijgt de vraag alleen maar. Als we zo doorgaan als in 2012, het laatste jaar waarvan data beschikbaar was, hebben we eigenlijk gewoon 1,6 planeet nodig. De gevolgen ervan zijn nu al zichtbaar: complete ecosystemen verdwijnen bijvoorbeeld door het kappen van bossen, en de hoeveelheid CO2 in de lucht stapelt zich zodanig op dat klimaatverandering al merkbaar is binnen de korte periode van een mensenleven.

Dieren sterven op hoge snelheid uit

Met het verdwijnen van ecosystemen, verdwijnt ook de natuurlijke habitat van veel dieren. De opwarming van de aarde zorgt daarnaast dat sommige diersoorten in de war raken en bijvoorbeeld op een verkeerd moment gaan migreren of paren, waardoor ze massaal overlijden. Het aantal gewervelde dieren is sinds 1970 al met 58 procent verminderd. Het WWF waarschuwt dat zelfs tweederde van het dierenrijk in 2020 verdwenen zal zijn als we zo doorgaan.

Dat we op dit vlak niet zo handig bezig zijn, wisten we al een tijdje. Maar als we dit rapport mogen geloven is de situatie wel heel erg nijpend.

CO2 gestabiliseerd

Er zit gelukkig ook een positieve noot in het rapport: terwijl het milieu nog steeds achteruit gaat, zijn er ook tekenen dat we langzaam overgaan naar een ecologisch duurzame en houdbare samenleving – de uitstoot van CO2 is bijvoorbeeld sinds een aantal jaar gestabiliseerd. Maar dat neemt niet weg dat we op mondiale schaal ons gedrag zouden moeten veranderen, en een manier van leven vinden die niet gelijk het milieu verwoest.

Deel
Tweet