Afbeelding: Adam Jones (CC BY-SA 2.0)

Afbeelding: Adam Jones (CC BY-SA 2.0)

Volgens een nieuw rapport van Unicef leeft wereldwijd een op de zeven kinderen, dat zijn er 300 miljoen, in een gebied waar de lucht giftig is. Giftig wil zeggen dat de lucht minstens zes keer zoveel schadelijke stoffen bevat als de internationale richtlijn die World Health Organization aangeeft.

Luchtvervuiling kan allerlei oorzaken hebben, zoals grootschalige verbranding van afval, bosbranden, of uitlaatgassen van voertuigen, fabrieken en kerncentrales. Het kan ook binnenshuis plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer mensen op hout of kolen koken.

Vervuilde lucht

In totaal ademen twee miljard kinderen sterk vervuilde lucht in. Dat is lucht die niet giftig is, maar wel de richtlijn overschrijdt. Ook niet echt gezond te noemen dus.

Afrika en Azië hebben hierin het grootste aandeel, met 1,7 miljard kinderen die in een gebied leven waar de lucht vervuild is. Maar ook in Europa zijn er 120 miljoen kinderen die teveel schadelijke stoffen inademen. Behalve IJsland, Scandinavië, Noord-Engeland en Ierland zit ieder land boven de richtlijn van het WHO.

Gevolgen voor kinderen zijn groot

Vervuilde lucht is voor niemand goed, maar vooral voor kinderen heeft het grote gevolgen. Hun longen, hersenen en immuunsysteem zijn nog niet volledig ontwikkeld. Daardoor kunnen stoffen in de lucht via de longen in de hersenen terechtkomen, waar ze flinke schade aan kunnen richten aan het ontwikkelende brein. En dat heeft dus zelfs gevolgen voor hun toekomst.

Unicef roept wereldleiders daarom op om luchtvervuiling in hun land beter te monitoren en te verminderen, te zorgen voor betere gezondheidszorg voor kinderen en kinderen zo min mogelijk bloot te stellen aan vervuilde lucht. Laten we hopen dat deze oproep serieus genomen wordt.

Deel
Tweet