Foto: Silver Spoon, via. CC BY-SA 3.0

Foto: Silver Spoon, via. CC BY-SA 3.0

Een tijd geleden riep ProRail op om creatieve oplossingen te bedenken om onbewaakte spoorwegovergangen veiliger te maken. Ze ontvingen 62 ideeën, wat inmiddels is teruggebracht tot zeven finalisten. Trillende verkeersdrempels en oplichtende animatieborden bijvoorbeeld, die het verkeer moeten waarschuwen wanneer er een trein aankomt, of wanneer er überhaupt een spoorwegovergang nadert.

Waarschuwing op je telefoon

Meer dan terecht natuurlijk dat ProRail hiermee bezig is – het aantal doden door ongevallen bij een spoorwegovergang is de laatste jaren flink gestegen. En met de huidige technologie moet er genoeg mogelijk zijn om verkeersdeelnemers daar bewuster te maken.

De innovatieve ideeën worden in de komende maanden allemaal getest, waarna enkelen ook in de praktijk zullen worden toegepast. Goed plan. Al zou je over eentje hiervan – het idee van InTraffic – al bij voorbaat kunnen zeggen dat het ietwat ontspoort is. Het plan is om weggebruikers een ‘signaal via hun telefoon of navigatiesysteem’ te geven wanneer ze een overweg naderen. En dat is eigenlijk precies wat de overheid nu al jarenlang probeert tegen te gaan.

Gevaarlijk

Of je nou fietst of autorijdt – de overheid probeert met man en macht om smartphonegebruik tijdens het verkeer uit te bannen. Terecht, want wie al fietsend zijn Spotify-playlist aan het bijwerken is, kan onmogelijk goed op de hoogte zijn van de verkeerssituatie. De vader van de dertienjarige Tommy-Boy weet er alles van.

Waar is de jeugd van tegenwoordig te vinden? Juist, op z’n smartphone. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je de jeugd alleen zo kunt bereiken. Moedig je er smartphonegebruik tijdens het verkeer mee aan, dan wordt het zelfs kwalijk. En dat verwacht je niet van een plan dat juist het doel heeft om de verkeersveiligheid te vergroten.

Hitsige Jandino

ProRail deed overigens zelf onlangs ook een poging om de jeugd te waarschuwen voor het gevaar dat ‘onbewaakte spoorwegovergang’ heet. De tactiek: een drietal bewustwordingsvideo’s waarin Jandino Aporaat een soort hitsig typetje speelt dat het midden lijkt te houden tussen René Higuita en De vieze man uit Van Kooten en De Bie, en ondertussen vertelt “hoe je het veilig doet op het spoor.” En als je denkt dat het toeval is dat die zin wat seksueel getint lijkt te zijn: dat is het niet.

Deel
Tweet