donald_trump_august_19_2015_cropped-1

Het is niet de eerste keer dat iemand de Amerikanen waarschuwt voor het gevaar van Donald Trump, en ook niet dat daarvoor een vergelijking met een voormalige Oostenrijkse nationaalsocialist wordt getrokken, maar dat neemt niet weg dat de tweet hierboven het afgelopen weekend voor de nodige reuring zorgde.

De afzender is Johan Franklin uit San Diego, die geen stemrecht heeft omdat hij in Duitsland geboren is. En dus besloot hij maar op een andere manier invloed uit te oefenen op de verkiezingen: aan zoveel mogelijk mensen duidelijk maken dat ze niet zomaar op iemand stemmen, maar op iemand die niet zo veel heeft met zaken als ‘democratie’ en ‘minderheden’. Groetjes uit Duitsland.

Daar gaan we weer

Grote kans dat je nu denkt: daar gaan we weer. Ook onze eigen Geert Wilders kent de vergelijking met Hitler maar al te goed, om maar te zwijgen over AfD-leider Frauke Petry (een soort vrouwelijke Hitler) of Marine le Pen (een soort Franse vrouwelijke Hitler). Terwijl het nogal een dingetje is natuurlijk, een vergelijking met iemand die rond de zeventien miljoen doden op zijn geweten schijnt te hebben. Dat kreeg Johan Franklin te horen ook, net als aantijgingen dat ‘ie wel tot kamp Clinton zou behoren.

Hij besloot daarop te reageren middels een nieuwe tweet, die vervolgens nog twee keer zoveel geretweet werd als de eerste. Natuurlijk is de Hitlervergelijking een cliché, geeft hij toe, en is Trump nog lang niet hetzelfde monster als hij was. Maar de manier waarop Hitler dat monster werd, komt toch wel beangstigend overeen met de huidige situatie.

Verder lijkt Trump eigenlijk ook wel wat meer op Joseph Goebbels, voegt Franklin toe. Die man was ook al zo mediageletterd.

Deel
Tweet