cw5lnqew8aa-hij-3

Je zou denken dat we er inmiddels wel bewust van zijn dat niet ieder meisje met poppen wil spelen, en niet iedere jongen met speelgoedautootjes. Bij een Blokker-filiaal is men dat blijkbaar niet, getuige de manier waarop hun speelgoedattributen worden aangeduid:

Je kunt het overdreven vinden om hierover te vallen, maar aan de andere kant zou je je ook kunnen bedenken dat zoiets wel degelijk mensen tegen de borst stuit. En dan heb ik het niet alleen over mensen die hun kinderen genderneutraal opvoeden, maar ook over kinderen die zo te horen krijgen dat ze zich blijkbaar niet volgens de norm gedragen, terwijl ze misschien alleen met nét iets andere dingen willen spelen dan wat er van ze verwacht wordt. Of dat nou impliceert dat ze in een ‘verkeerd lichaam zijn geboren’ of niet.

Ja en? Het is maar een aanduiding

Een productaanduiding in de Blokker kun je marginaal noemen, maar ook zulke kleine tekens leggen gedachtegangen bloot. En die luidt in het geval van deze winkel: dit is normaal, en wat ervan afwijkt niet.

Het is goed dat K3 een liedje heeft gemaakt waarin ze expliciet benadrukken dat “een jongen ook best een prinsesje, en een meisje ook superman mag zijn”, maar laten we ook niet vergeten om oog te hebben voor de wat subtielere, normatieve signalen.

Deel
Tweet