Een stoere Russische luchtmachtofficier. Screenshot via

Een stoere Russische luchtmachtofficier. Screenshot via

Het woord ‘propaganda’ komt oorspronkelijk van het Vaticaan, en werd gebruikt voor het propageren van het katholicisme. Maar de propaganda zoals we die nu kennen werd pas echt bekend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het doel was volgens Hitler om “niet de waarheid te brengen, maar alleen de aspecten te laten zien die de eigen boodschap naar voren brengen.”

Inmiddels is het makkelijker dan ooit voor dictators en repressieve regimes om hun eigen boodschap de wereld in te slingeren. Zoek op YouTube op ‘propaganda’ en je krijgt 4,5 miljoen resultaten. De boodschap van die filmpjes is vaak niet erg vredelievend: van antihomo-spotjes tot video’s met militair machtsvertoon en onversneden oorlogsretoriek. Maar hoe serieus de intenties van deze propaganda ook mogen zijn – soms ziet het er eigenlijk juist heel knullig uit. Best vaak zelfs.

Omdat we je al dit politieke gebraak niet willen onthouden, hebben we er een aantal voor je op een rij gezet:

Het vrolijke verjaardagslied van Saddam Hoessein

Laten we beginnen met onze besnorde vriend Saddam Hoessein. Zoals wel meer dictators, is ook hij wel eens jarig geweest – 69 keer om precies te zijn. Een van zijn verjaardagen vormde de aanleiding om een verjaardagslied op te nemen. En een verjaardagslied voor Saddam zou geen verjaardagslied voor Saddam zijn als er geen geweren in de lucht worden geheven.

Een catchy muziekvideo voor de Russische luchtmacht

Dat het Russische leger vooral bestaat uit stoere mannen weten we nu zo langzamerhand wel. Maar dat die stoere mannen ook in catchy videoclips spelen? Ja dus. In deze clip staat een Russische luchtmachtofficier centraal die we ervan verdenken te ontbijten met stukjes lood in zijn yoghurt. Echt een beest. Maar wel een beest dat tegelijkertijd heel zwoel kan kijken, let maar op het allerlaatste shot. Hans Klok is er niets bij.

Brother Hao, een China-fan uit Nigeria

Eerlijk is eerlijk, met dit stukje Chinese propaganda heeft China zelf helemaal niets van doen gehad, want het was de Nigeriaanse Brother Hao die verantwoordelijk was voor dit pareltje. Maar dat maakt het niet minder propaganda. Hij zingt het lijflied van de communistische partij Zonder de Communistische Partij zou er geen China zijn met absolute toewijding. En niet zonder succes. Brother Hao wist in de Chinese media grote bekendheid te vergaren met zijn ode aan de Communistische Partij, die dankbaar gebruik maakte van deze Afrikaanse fan. Een beetje meedeinen op broeder Hao’s enthousiasme is niet te voorkomen, een lach ook niet.

De mislukte propagandafilm van Noord-Korea

Propaganda kan ook totaal mislukken, zo laat dit fragment zien. Een Russische filmmaker werd door de Noord-Koreaanse overheid gevraagd om een ‘documentaire’ te maken over een gelukkig Noord-Koreaans gezin. Maar tijdens de film werd zo vaak ingegrepen door bemoeizuchtige overheidsfunctionarissen, dat de maker besloot om de meeste van deze ingrepen in de film te laten zitten. Het eindresultaat deed uiteindelijk meer denken aan een slapstickfilm dan een documentaire.

Een Amerikaans anti-homospotje uit de jaren vijftig

Uiteraard maken niet alleen dictaturen gebruik van propaganda. Wat te denken van dit anti-homospotje uit de VS van 1950. Knullig is in dit geval misschien niet het juiste woord, want het was destijds bloedserieus bedoeld. Dat het nu zo belachelijk aanvoelt bewijst gelukkig alleen maar hoe gedateerd het inmiddels is.

Deel
Tweet