x3

Dames en heren, goed nieuws. Richard de Mos heeft een nieuwe videoclip gemaakt, waarmee hij eens te meer aantoont complete schijt te hebben aan conventies. Want dat heeft hij.

De clip gaat over iets dat ons allemaal aangaat: Zwarte Piet. De coupletten worden gerapt door een wat sippe Zwarte Piet – er zijn mensen die “hem liever zien gaan.” En het refrein wordt, zoals wel vaker het geval bij maatschappelijk geëngageerde liederen, sentimenteel vanuit een opnamestudio wordt gezongen, en wel door de Haagse zanger Frans Aschwin. Tot zover nog vrij conventioneel.

Screenshots via

Screenshots via

Maar dan komt de bridge. In diezelfde opnamestudio wordt Frans Aschwin vergezeld door Richard de Mos zelf en Damiën Zeller van de jongerenbeweging Groep de Mos. Ze gaan rappen.

De vormkeuze om de drie heren om consequent niet naar dezelfde camera te laten kijken is toch wel opvallend te noemen. En alsof dit nog niet genoeg fronsende wenkbrauwen tot gevolg heeft, kun je ook nauwelijks heen om het feit dat Richard de Mos steeds exact een halve seconden later rapt dan de andere twee. Dit alles gebeurt zo vaak dat het onmogelijk toeval kan zijn. Waarom zou je jezelf ook schikken naar de norm? Timing, wat is dat eigenlijk?

x3

Dan het einde, waar de clip opeens een soort genresprongetje maakt. Was het eerst het klassieke ‘Samen zijn we sterk’-verhaal, verandert het opeens in een fotocollage. En komt er een foto langs waarbij je toch wel ernstig gaat betwijfelen hoe sympathiek die Zwarte Piet nou eigenlijk is:

x6

De clip eindigt in een soort rare droom. Je ziet een futuristische journaalstudio, waarin een scherm hangt waarop je de drie heren opeens wél in dezelfde camera ziet kijken. En de (Engelstalige?) teksten die een voice-over uitspreekt zijn nog veel futuristischer:

In the Netherlands, black Peet [sic] had made a remarkable comeback.
The United Nations and a small group of protesters are now being accused of racism themselves.
The Dutch, well known for there [sic] tolerance and hospitality
can now finally celebrate
in harmony
and in peace


De Verenigde Naties en anti-pietdemonstranten zijn dus zelf racisten. Wie de metafoor denkt te kunnen duiden, mag zich melden. Dan kraken wij onze hersens ondertussen nog even verder.

x5

Deel
Tweet