smartphone-593348_1920

Dat vrouwen lang niet altijd gelijk behandeld worden op de werkvloer is wel bekend – ze krijgen nog altijd minder betaald, bijvoorbeeld. Maar de houding van hun mannelijke collega’s helpt ook niet altijd mee. In Zweden is daarom deze week een hulplijn gestart voor mansplaining, waar vrouwen (maar ook mannen) naartoe kunnen bellen als ze tijdens het werk het gevoel hebben dat mannen op een neerbuigende manier met ze omgaan.

Voor wie nu denkt: Mansplai-watte? Mansplaining is een Engelstalige samenstelling tussen de woorden ‘man’ en ‘explaining,’ wat vaak gebruikt wordt om aan te duiden wanneer een man iets op een neerbuigende manier aan een vrouw uitlegt. Bijvoorbeeld door iets overdreven simpel uit te leggen, waardoor het lijkt alsof de vrouw in kwestie totaal geen verstand van zaken heeft – doen alsof ze dom is, dus eigenlijk.

Kritiek

De hulplijn is opgezet door Unionen, een vakbond die 600.000 werknemers uit de private sector van Zweden vertegenwoordigt. De telefoonlijn is de hele week open tussen 10:00 en 16:00, en wordt beantwoord door twintig mannen en vrouwen, waaronder academici en gender-experts.

Op de Facebook-pagina van de vakbond krijgt de actie bijval, maar ook kritiek: mensen vinden dat het project juist polariserend werkt, en de dialoog een negatieve lading geeft. “Het is niet onze intentie om met onze vingers naar mannen te wijzen,” zegt woordvoerder Jennie Zetterström tegen de New York Times, “maar om dit onder de aandacht te brengen, en de dialoog te voeren. Als mensen het aanstootgevend vinden is dat natuurlijk vervelend.”

Groter probleem

Mansplaining lijkt misschien iets ontzettend specifieks, maar volgens de oprichters van de hulplijn is het juist belangrijk dat er voor dit soort kleine dingen aandacht komt – ze leggen wel degelijk een groter probleem bloot. Ze hopen dat mannen door deze actie bewuster worden van wat ze kunnen aanrichten met hun gedrag. Al is het maar de toon die ze gebruiken.

Deel
Tweet