Screenshot via

Screenshot via

Dat de poolkappen langzaam aan het smelten zijn, is niets nieuws. Maar nu is het wel heel dramatisch gesteld met de Noordpool: over de hele maand oktober lag de temperatuur op sommige plekken in de poolcirkel 8,6 graden hoger dan het normaal gesproken in die maand zouden moeten zijn. Op sommige dagen was de afwijking zelfs ruim 19 graden.

Minste zee-ijs ooit

De Noordpool is in feite een bevroren stuk oceaan. Elke zomer smelt de helft van het zeeijs waar de Noordpool uit bestaat, en in de winter bevriest er weer een deel. Maar nu is het zo warm, dat de hoeveelheid zeeijs kleiner is dan ooit gemeten in deze tijd van het jaar. Volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) is de kans zelfs groot dat de Noordpool voor 2050 helemaal ijsvrij zal zijn. En dat is helemaal niet zo gek als je kijkt naar de manier waarop het zich de afgelopen 25 jaar heeft ontwikkeld, zoals te zien in deze animatie van NASA:

Dus de Noordpool smelt, en dan?

Het smeltende ijs van de Noordpool zorgt niet voor een zeespiegelstijging, omdat het al op zee drijft. Wel heeft het invloed op het plaatselijke klimaat. Minder ijs weerkaatst minder zonlicht, waardoor het klimaat warmer wordt naarmate er minder ijs is. Het is dus een soort vicieuze cirkel.

Een warmer klimaat en minder ijs heeft grote gevolgen voor het ecosysteem. Veel dieren, zoals zeehonden, ijsberen en walvissen, zijn afhankelijk van het zeeijs. En de Inuit, de oorspronkelijke bewoners van de poolstreek, zijn er ook niet heel tevreden mee. Hun traditionele jacht en leefwijze raakt op deze manier steeds meer in verval.

Deel
Tweet