Afbeelding: Johannes Sander (CC BY-ND 2.0)

Afbeelding: Johannes Sander (CC BY-ND 2.0)

Women on Web is een internationale organisatie die abortus toegankelijker probeert te maken voor vrouwen over de hele wereld – vooral in landen waar abortus illegaal is. In 2015 kreeg het echter maar liefst 600 mails van vrouwen uit de Verenigde Staten, een land waar dit gewoon zou moeten kunnen. Maar zo soepel ging het blijkbaar niet.

The Guardian heeft inzage gekregen in die mails, en vervolgens één van die 600 vrouwen gevolgd in haar zoektocht naar een oplossing. In dit artikel is haar verhaal te lezen; een verhaal dat een hoop problemen blootlegt. Want terwijl abortus in de VS legaal is, wordt het ongewenst zwangere vrouwen wel héél moeilijk gemaakt om voor een abortus te kiezen – soms zelfs onmogelijk.

Verrot zorgsysteem

Dat komt deels door het intens verrotte zorgsysteem van de grootmacht. In Nederland wordt abortus in vrijwel alle gevallen vergoed. In Amerika wordt het alleen in sommige gevallen vergoed, bijvoorbeeld na een verkrachting. Maar dan moet je eerst wel je huisarts ervan overtuigen dat je echt verkracht bent.

Als het niet vergoed wordt – bijvoorbeeld omdat je huisarts je niet gelooft – mag je 600 euro op tafel leggen. Dat is veel geld, en al helemaal voor vrouwen die juist voor een abortus kiezen omdat ze niet genoeg financiële zekerheid hebben om een kind te onderhouden.

Restricties

Behalve de hoge prijs zijn er nog meer obstakels voor Amerikaanse vrouwen die ongewenst zwanger zijn geraakt. Veel staten hebben allerlei restricties op de wet die zegt dat abortus legaal is.

In sommige staten moeten vrouwen bijvoorbeeld voorafgaand aan de abortus verplicht een echo laten maken en daar zelf naar kijken, ook als ze daar totaal niet op zitten te wachten. Dat geldt natuurlijk al helemaal voor vrouwen die het slachtoffer van verkrachting zijn geweest. In andere staten zijn niet-chirurgische vormen van abortus verboden, zoals abortuspillen, waardoor de drempel hoger wordt om voor abortus te kiezen. En in weer andere staten is het al na zes weken zwangerschap verboden om te aborteren – in Nederland is dat na 24 weken.

Geen positieve vooruitzichten

Kortom: er is nog een hoop werk voor Amerikaanse organisaties als Planned Parenthood, die anti-abortuswetten aanvecht. En dat werk wordt er niet minder op als je bedenkt welke opvattingen de aanstaande president er wel niet op nahoudt.

Deel
Tweet