Afbeelding: European Commission DG ECHO (CC BY-ND 2.0)

Afbeelding: European Commission DG ECHO (CC BY-ND 2.0)

Terwijl wij ons vooral druk maken over vluchtelingen uit Syrië, is er ondertussen in Nigeria ook een enorme vluchtelingencrisis gaande. Veel Nigerianen ontvluchten hun woonplaats omdat Boko Haram daar regeert. En ze vluchten allemaal naar dezelfde plek in hun eigen land: de noordoostelijke regio Borno.

Vooral de stad Monguno vangt in die regio veel ontheemden en vluchtelingen op. De stad heeft slechts 60.000 inwoners, maar biedt plek aan 140.000 vluchtelingen uit eigen land en uit andere Afrikaanse landen. Tot nu toe zijn er dit jaar meer Noord-Afrikaanse vluchtelingen naar deze plek gevlucht, dan naar alle Europese landen bij elkaar opgeteld.

Hongersnood

Helaas is de regio niet opgewassen tegen zoveel extra inwoners. Omdat Boko Haram ook in en rond Borno de boel in de gaten houdt, is het alleen per helikopter mogelijk om voedsel te brengen. Zelf verbouwen kan niet: boeren hebben geen toegang tot hun akkers. Ongeveer 65.000 mensen in Borno lijden onder hongersnood.

Opvang in scholen

Ondanks hun eigen problemen met Boko Haram, zijn ze in Borno meer dan bereid om landgenoten of andere Noord-Afrikanen in nood op te vangen. In de hoofdstad van Borno, Maiduguri, wonen bijvoorbeeld 600.000 ontheemden op 1,1 miljoen inwoners. Driekwart van de vluchtelingen is bij vrienden of familie ingetrokken. De andere 150.000 worden opgevangen in gebouwen die eigenlijk een andere bestemming hadden, zoals scholen of nieuwbouwwijken.

Natuurlijk is de ene vluchtelingencrisis de ander niet, maar als je bedenkt hoeveel vluchtelingen hier worden opgevangen valt het in Nederland allemaal nog best mee. Hier wonen ongeveer 200.000 à 250.000 vluchtelingen, wat een derde is van het aantal dat in Maiduguri wordt opgevangen. En dat met veel minder inwoners en geld, en een stuk meer problemen.

Deel
Tweet