By NASA (NASA Image of the Day), via Wikimedia Commons

By NASA (NASA Image of the Day), via Wikimedia Commons

Het is niet iets waar je elke dag bij stilstaat, maar astronauten moeten ook poepen. Zolang ze in een ruimtestation zitten is dat niet zo’n probleem: daar zijn ‘gewoon’ toiletten. Maar als astronauten hun ruimtepak aan hebben, is plassen en poepen zo makkelijk nog niet. Daarom heeft NASA nu de Space Poop Challenge in het leven geroepen.

Ruimtepak

In ruimtestations is de druk gereguleerd. Maar als astronauten naar het ruimtestation of terug reizen, het station moeten verlaten voor werkzaamheden aan de buitenkant van het ruimteschip of als er een noodsituatie is, moet een ruimtepak zorgen dat het lichaam niet explodeert door de druk in de ruimte.

En ook tijdens het dragen van een ruimtepak moet er gewoon geplast en gepoept kunnen worden. Tot nu toe werd dat opgelost met een superabsorberende luier, maar dat is slechts een oplossing voor een paar uur. Een noodsituatie, bijvoorbeeld als de druk wegvalt in een ruimtestation, kan soms wel dagen duren.

Space Poop Challenge

De Space Poop Challenge roept daarom op om na te denken over hoe poep, plas en menstruatievocht kan worden afgevoerd in een ruimtepak. De oplossing moet een astronaut zes dagen lang, de lengte van een extreme noodsituatie, droog kunnen houden. Zes dagen lang samen met je ontlasting in één pak zitten is namelijk vragen om infecties – en op z’n minst onaangenaam te noemen.

Aanmelden kan tot 20 december, en de deelnemer met het winnende idee krijgt 30.000 dollar (iets meer dan 28.000 euro). Volgens de website hoef je niet bijzonder veel verstand te hebben van zwaartekracht of afvalbeheer om mee te doen. Dus laat je creativiteit de vrije loop, zodat een astronaut dat kan doen met zijn of haar ontlasting.

Deel
Tweet