pexels-photo-29642

Een sollicitatiegesprek voeren is niemands hobby, maar voor mensen met autisme is het al helemaal geen eitje. Een autist kan snel afgeleid raken, is zich constant bewust van het tikken van de klok en geluid van het verkeer buiten, waardoor concentreren op het gesprek moeilijk wordt. Hij neemt dingen snel te letterlijk, en weet misschien niet zo goed wat een gepast antwoord is op de vragen die gesteld worden.

Dat is althans wat de Britse organisatie The National Autistic Society stelt in hun recent gepubliceerde filmpje:

Natuurlijk is de ene autist de andere niet, en verschilt het per persoon hoe iemand een sollicitatiegesprek beleeft. Daarom was ik na het zien van dit filmpje ook juist benieuwd naar de persoonlijke ervaring van iemand met autisme bij het zoeken naar een baan. En dus sprak ik hierover met de 26-jarige Thamara, die in de administratie werkt en het syndroom van Asperger heeft. Dat kenmerkt zich vooral door beperkingen in de sociale interactie, zoals het maken van oogcontact.

Geen baan door slechte eerste indruk

Thamara zegt zich goed te kunnen vinden in het beeld dat in de video wordt geschetst. “Zo’n gesprek is een eerste indruk. Als je dan niet soepel op vragen reageert of je kijkt mensen niet goed aan, dan scoor je daar echt geen punten mee.”

En dat is natuurlijk best wel zonde. Want ondanks dat iemand misschien wel heel geschikt is voor een functie, kan zo’n sollicitatiegesprek alsnog roet in het eten gooien. Zo wordt er een hoop talent verspild: geschat wordt dat slechts een kwart van de mensen met een Autisme Spectrum Stoornis een betaalde baan heeft.

Verzwijgen kan niet

In een sollicitatiegesprek verzwijgen dat je autisme hebt, zoals in de video als een optie wordt gebracht, kan in de praktijk vaak niet. In het geval van Thamara bijvoorbeeld omdat ze een Wajong-uitkering krijgt. “Ik moet wel zeggen wat voor stempel ik heb, want een werkgever weet van tevoren dat ik Wajong-er ben.”

Voordelen

In het nieuws hoor je nog wel eens dat autisme ook juist voordelen heeft op de werkvloer. Autisten zouden creatiever zijn en beter orders kunnen opvolgen. Dat gaat dan weer niet op voor Thamara, zegt ze. “Het enige voordeel dat ik ervaar is misschien dat autisten niet kunnen liegen, en dus altijd eerlijk zijn. Maar dat pakt niet altijd goed uit. Soms zitten mensen helemaal niet te wachten op een eerlijk antwoord op hun vraag.”

En als je toch ergens aangenomen wordt, dient zich het volgende obstakel aan. “De beperking op sociaal gebied blijft ook dan een probleem,” vertelt Thamara. “Bij ieder werk heb je natuurlijk te maken met collega’s waar je mee om moet kunnen gaan. Ook als je werkt met cijfers of computers.”

Autistische werknemers

Ook mensen zonder beperking kunnen grote angsten uitstaan voor sollicitatiegesprekken, maar voor mensen met autisme is het al helemaal geen makkie. Gelukkig zijn er initiatieven als Specialisterren, die juist alleen maar werknemers met een vorm van autisme in dienst hebben, en zijn er werkgevers die bereid zijn om door de beperking heen te kijken en iemand een kans te geven. Dat zouden er alleen wel wat meer mogen zijn.

Deel
Tweet