screenshot-2016-12-15-10-37-55

De ‘Syrische Anne Frank’ wordt ze ook wel genoemd: de zevenjarige Bana al-Abed, die inmiddels al een tijdje op haar Twitter-account verslag doet van de penibele situatie in Aleppo. Dat wil zeggen: haar moeder Fatemah beheert haar account. Ze zet haar dochter in feite in als een soort middel om in te spelen op sentiment, zodat mensen er extra van doordrongen worden hoe gevaarlijk de omstandigheden zijn waarin ze leven. En geef haar eens ongelijk.

Een term als ‘oorlog’ is op zichzelf vrij abstract, maar door het te personifiëren wordt het al een stuk tastbaarder voor mensen die zich duizenden kilometers verderop bevinden, zoals wij.

Weinig buitenlandse journalisten

De actie van Fatemah heeft niet alleen geleid tot veel reuring op Twitter – sommigen betwijfelen ook of het allemaal wel klopt – maar ook tot een correspondentie met westerse media, zoals met The New York Times. En zo zijn er meer Syriërs die zich tot Twitter wenden om de wereld duidelijk te maken in welke situatie ze verzeild zijn geraakt – je moet wát, als er maar weinig buitenlandse journalisten naar Aleppo afreizen.

Zo is ook te zien in deze video van Quartz, waarin je ziet hoe inwoners vertellen over hun situatie. En je af en toe iets hoort ontploffen.

Deel
Tweet