Foto: Granny's Finest.

Foto: Granny’s Finest.

Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem. Wie heeft er geen oma die met smart zit te wachten op haar sporadische bezoek, dat ze – als het er dan eens een keertje is – dankbaar volstopt met verdroogde snoepjes? Volgens onderzoek voelt de helft van de 75+ers zich eenzaam, maar weten ze vaak niet hoe ze uit hun isolement moeten komen. De Nederlandse startup Granny’s Finest heeft daar een slimme oplossing voor gevonden. Breiclubs waarin oma’s – en soms ook opa’s – samen met jonge ontwerpers hippe winterkleding maken.

Foto: Granny's Finest.

Foto: Granny’s Finest.

Het begon toen oprichter Niek van Hengel een keer op bezoek ging bij zijn opa in het bejaardentehuis. Daar kwam hij een alleenstaande dame tegen die een sjaal aan het breien was. Ze breide wel meer, het was een manier om lekker bezig te blijven; alleen had ze niet echt iemand meer om al haar breisels aan te geven. Niek wilde de sjaal wel van haar hebben. Want zoals oma ze maakt, maakt niemand ze.

Kerstcadeau

Hij zag een gouden kans, en begon samen met klasgenoot Jip Pulles oma’s te werven voor een breiclub, waarvan de breisels ook nog eens worden verkocht. Door de oma’s te koppelen aan ontwerpers, zorgden ze ervoor dat de breiwerken ook nog eens meegaan met de laatste modetrends. Het zijn dus geen oubollige mutsen waar je hoofd bijna in verzuipt. Het is design.

Foto: Granny's Finest.

Foto: Granny’s Finest.

Inmiddels hebben Niek en Jip een enorm netwerk aan oma’s – en ook een paar opa’s dus – die zich door het hele land verspreid hebben in gezellige breiclubjes. Via de webshop kan je sjaals, mutsen, hoofdwarmers en nog veel meer bestellen. Mensen die blij zijn met hun aankoop kunnen via Granny’s Finest ook een bedankkaartje sturen naar degene die hun breiwerk heeft gemaakt. Dus ben je nog op zoek naar een origineel kerstcadeau? Laat die hipsterige beanie-mutsjes lekker voor wat ze zijn – scheelt gelijk weer wat Indiaas kinderzweet – en kies voor een ambachtelijk gebreide designer-omamuts.

Foto: Granny's Finest.

Foto: Granny’s Finest.

Deel
Tweet