Foto: Armando Maynez, via Flickr. CC BY 2.0

Foto: Armando Maynez, via Flickr. CC BY 2.0

Costa Rica heeft een nobel streven: in 2021 wil het land volledig klimaatneutraal zijn. En het land is aardig op weg, als we 2016 moeten geloven. Niet alleen omdat het land in het afgelopen jaar 76 dagen achter elkaar volledig op duurzame energie heeft gedraaid, maar ook omdat ditzelfde geldt voor maar liefst 98,1% van alle elektriciteit die in 2016 is opgewekt.

Dat vertelde een woordvoerder van het staatsenergiebedrijf Instituto Costarricense de Electricidad (ICE) aan Mashable. Deze energie wordt vooral opgewekt door waterkrachtcentrales, en verder wordt ook gebruik gemaakt van biomassa, windkracht en zonne-energie.

Daarmee geeft Costa Rica dus een goed voorbeeld. Al moet je niet vergeten dat Costa Rica enkele voordelen geniet ten opzichte van veel andere landen – het land kon het afgelopen jaar rekenen op een flink aantal zware moessonregens, die via meerdere rivieren de waterkrachtcentrales konden voeden. Daarnaast heeft het nog geen vijf miljoen inwoners, en de economie is relatief klein. Grootgrutters als de Verenigde Staten hebben wat dat betreft een stuk meer monden te voeden, met minder.

Maar goed, als je de middelen hebt, moet je het natuurlijk ook nog maar gewoon doen. Go Costa Rica!

Deel
Tweet