Screenshot via YouTube. Beeld: Chas Pope

Screenshot via YouTube. Beeld: Chas Pope

Het mag bekend zijn dat Peking geen al te schone lucht kent. Laten we even de cijfertjes erbij pakken – vervuilde lucht kan worden uitgedrukt in Air Quality Index (AQI), het aantal vervuilende luchtdeeltjes in microgram per kubieke meter. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) acht een AQI boven de 300 als schadelijk voor de gezondheid. In Nederland komt dit getal zelden boven de 240, maar in Peking is dat wel anders. Zeker nu het er al een aantal weken code rood is. Begin dit jaar werd bijvoorbeeld 482 (!) gemeten.

Timelapse

De in China woonachtige Brit Chas Pope maakte daarop een timelapse van de binnenstad van Peking. Deze duurt slechts twintig minuten, maar de verandering is enorm.

De smog is een combinatie van plaatselijke luchtvervuiling, weersomstandigheden en vervuilde lucht die vanuit een ander gebied komt aangewaaid. Dat inwoners in de wintermaanden nog wel eens hun huizen met kolen willen verwarmen, helpt niet mee.

Bekijk hier de timelapse:

Deel
Tweet