Foto via

Foto via

Eind vorig jaar waren er best veel mensen boos op Waylon. Tijdens een uitzending van The Voice of Holland vond de zanger en tevens coach bij dit programma het namelijk een goed idee om echt bont te dragen, en dat viel nogal in het verkeerde keelgat bij twitterend Nederland. De volgende dag zei hij dan ook sorry.

Gelukkig voor Waylon was het inmiddels wat laat om nog een serieuze kandidaat te zijn voor de verkiezing van Dom Bontje 2016, waarbij bekende Nederlanders en organisaties jaarlijks op hun verantwoordelijkheid worden gewezen met betrekking tot dierenleed. Voor deze wedstrijd, dat een initiatief is van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren, brachten dit jaar bijna 20.000 mensen hun stem uit.

Nertsen

De hamvraag is dan natuurlijk: wie won wel? Zoals je uit de titel wellicht al hebt kunnen opmaken hebben de Nederlandse nertsenfokkers de twijfelachtige eer. “Het is uniek dat het publiek dit jaar niet voor een bekende Nederlander koos, maar massaal voor de 160 nertsenfokkers die zes miljoen nertsen per jaar doden voor hun vacht,” laat Bont voor Dieren-directeur Nicole van Gemert weten in een persbericht. “Er geldt weliswaar een nertsenfokverbod vanaf 2024, maar tot die tijd gaan zij willens en wetens door met het mishandelen van nertsen in kleine kooitjes.”

Rappers Lil’ Kleine en Boef eindigden op respectievelijk de tweede en derde plek, “met hun bontkraag waarvoor coyotes met pijnlijke wildklemmen zijn gevangen.” De nummer vier is oud-burgemeester Onno Hoes, want: “dat de wasbeerhonden aan zijn kraag enkel voor hun vacht anaal geëlektrocuteerd worden en soms zelfs levend gevild, lijkt hem niet te deren.”

Deel
Tweet